Boys keep swinging!!

Koen van Enkhuizen 12 jan 2016

De wereldhit “Heroes” schalt uit de radio op de werkvloer. Een popicoon is gestorven en op alle radio- en televisiezenders is David Bowie weer relevant. In alle talkshows, van RTL Late night tot DWDD, zal een “Bowie-deskundige/fan” zijn zegje komen doen. Daaronder waarschijnlijk ook wat figuren die het om de aandacht is te doen, maar verder is de aandacht voor het overlijden van deze Brit zeer terecht!
Mijn eerste kennismaking met David Bowie vond plaats eind jaren ’70. Ik was ongeveer 9 jaar oud, toen ik mijn eerste muzikale injecties kreeg via de naalden van de platenspelers van mijn grotere broer en zus. Ik groeide op met de Stones en met Queen. Maar één van hen bezat ook de LP “Heroes” met onder andere de gelijknamige titeltrack, “Beauty and the Beast” en “V-2 Schneider”. Ik vond het nummer “Heroes” nog wel leuk, maar verder vond ik het niet veel. Maar goed, ik was nog jong en op muziekgebied nog maar een absolute beginner……
Later toen ik groot was, en mijn muzieksmaak zich verder ontwikkelde, leerde ik de golden years van Bowie wel waarderen. Vooral “Ashes to ashes” vond ik een topnummer. Halverwege de jaren ’80 ging Bowie commercieel met de catchy nummers “Let’s Dance” en ”China Girl”. Veel fans vonden dat destijds maar niets; ik vond het wel leuk.
In de jaren ’90 heb ik de Singles Collection van deze veelzijdige artiest aangeschaft. Een heerlijk overzicht van 1969 (“Space Oddity”) tot en met 1987 (“Day-In-Day-Out”). Toegegeven; ik vind echt niet alles even goed, maar over het geheel gezien vind ik David Bowie gewoon een icoon in de popgeschiedenis.
Het album “The Next Day” heb ik in 2009 gekocht. Eigenlijk zonder er eerst ook maar een noot van gehoord te hebben, maar het bleek gewoon heel Bowisch.
Enkele dagen geleden vierde hij zijn 69e verjaardag met de release van, wat nu blijkt, zijn laatste werk. En nu zijn we dan weer een historisch popmuzikant kwijt. Na Elvis Presley, John Lennon, Freddie Mercury, Michael Jackson en nog vele anderen.
Zijn muziek zal altijd blijven en sterker nog; Bowie zal vaker te horen en te zien zijn dan ooit. Zijn bankrekening zal postuum vollopen en dat is goed nieuws voor de nabestaanden. Old heroes never die!
David Bowie is nu als een heuse “Major Tom” aan zijn laatste reis begonnen. Misschien ontdekt hij in het universum zelfs nog wel life on Mars voordat hij zijn eigen blackstar vindt . Wie zal het zeggen. David, rust zacht, je sound and vision zal altijd voort blijven leven.