Baartje-staartje-plaatje

ben schaafsma 11 jan 2016

Hé wannabe hipster in de randstad, de baartje-staartje-plaatje trend is voorbij hoor!

Ik heb het deze week zelf vastgesteld in een kroeg in Amsterdam. We hebben een uur lang biertjes besteld bij elke bebaarde bezoeker die binnenkwam. Meer dan 80% van de mannen voldeed aan het hipsterbeeld. Ik hoef je niet uit te leggen hoe dat drinkspelletje is afgelopen.

Achter hip staat in het woordenboek: “modern, eigentijds, progressief, opvallend, uitdagend-jong”. Haar is niet hip meer. Een baard is even normaal als een spijkerbroek. Zo gaat dat met een trend. De eerste trendsetters worden nog hoofdschuddend nagekeken. Mensen stootten elkaar aan op straat: “moet je die zien”. De volgende groep oogst bewonderende blikken. Maar de laatste groep wordt uitgelachen: “hij moet ook zo nodig mee doen”.

Zeg nu zelf; als er 100 bezoekers in een club aanwezig zijn en er staan er 80 in de viproom, dan zijn toch eigenlijk de overgebleven 20 mensen speciaal? Geen tattoo of baard dragen staat nu voor progressief in de randstad. Daarom zou ik nu niet meer aan een baard beginnen als ik jou was. Je gaat op in de massa met die hipsterlook. Of erger nog, straks laat je vader ook een baard staan. Want de vijftigers vormen de laatste golf in een trend. Daar wil je natuurlijk niet bij horen.

Je kunt nog wel buiten de randstad bewondering oogsten met de hipsterlook. Er is een baartje-staartje-plaatje grens te trekken tussen Amersfoort en Arnhem. Daarachter weten ze nog van niets. Ik geeft toe, het is een enorme stap om buiten de randstad te gaan wonen, maar denk even aan de mogelijkheden. Als je de studentensteden mijdt kun jij de trendsetter worden. Open een Tattoo of Barber shop voorbij die grens en je kunt flink binnenlopen. Ze zullen in Staphorst niet weten wat hen overkomt.

Breng de hipsterlook naar het platteland. Succes verzekerd! Er is maar één groep die je kan bedreigen in je rol van bebaarde trend setter. Dat zijn de boswachters op de Veluwe. Die zien er al tientallen jaren zo uit.