Zo’n drie weken in het jaar

Met rustige beheerste stappen volg ik de oude man de ruimte in. Eenmaal binnen raak ik eerst bedwelmd door de warmte die voort komt uit de aanwezige mensen. De glimlachjes op de gezichtjes van de kinderen doet mijn hart oplichten. Zenuwachtig en hyper van opwinding staan ze te springen, terwijl ze luidkeels de oh zo bekende sinterklaasliedjes ten gehore brengen. Ook vanmiddag zal het weer één groot feest zijn hier in deze ruimte gevuld met vrolijke kinderen en hun net zo enthousiaste ouders. De welgemeende kindervraagjes en –uitspraakjes wellen weer op uit het feestgedruis. “Zwarte Piet, mag ik jou een knuffel geven?” Kinderarmpjes sluiten zich om mijn middel. “Zwarte Piet, kom je volgend jaar ook weer mee?” Ieder jaar opnieuw zal ik er zijn. “Zwarte Piet, mag ik jou een kusje geven?” Kleine, natte lipjes worden op mijn wang geplaatst. “Zwarte Piet, ik vind jou heel erg lief.” Ik vind jou ook lief. Cadeautjes en snoepgoed in overvloed. Er is niets die deze avond kan verpesten. Met een voldaan gevoel en een hart gevuld met blijdschap, liefde en onschuld van de kinderen, verlaat ik de ruimte.

Mooie anekdote, nietwaar? Toch is niet alles wat het lijkt dat het is. Want niets is minder waar. Zo’n drie weken in het jaar is het de tijd van Sinterklaas en zijn slaafje. Zo’n drie weken in het jaar verander ik in een regelrechte racist. Zo’n drie weken in het jaar leef ik met een nagemaakt zwart gezicht. Zo’n drie weken in het jaar ga ik met alle liefde terug in de tijd. Zo’n drie weken in het jaar zweven mijn gedachten, iedere dag, regelrecht in het slavernijtijdperk. Zo’n drie weken in het jaar probeer ik zo veel mogelijk te provoceren. Zo’n drie weken in het jaar vraag ik mezelf af hoe ik de gekleurde medemens in een zo donker mogelijk daglicht kan plaatsen. Zo’n drie weken in het jaar staat mijn leven volledig in het teken van de gekleurde medemens kleineren en vernederen. Zo’n drie weken in het jaar probeer ik zoveel mogelijk gekleurde kinderen buiten te sluiten. Zo’n drie weken in het jaar probeer ik ieder kind waarmee ik in aanraking kom te indoctrineren en te vergiftigen met mijn racistische en aanstootgevende gedachten.

Want zeg nou zelf, dat is toch precies wat ik tijdens deze drie weken wil uitdragen en wat ik probeer te bereiken? Dat is toch precies Zwarte Piet zijn taak?!