Weg met Sinterklaas

Wat was ze zielig, hè, afgelopen vrijdagavond bij Pauw. Onze Sylvana Simons riep hartstochtelijk om begrip voor haar pijn. November is voor haar de maand van de schaamte. Schaamte omdat je om je kleur wordt nagewezen en er over je kroeshaar wordt gefluisterd. Schaamte omdat kleine kinderen verwachten dat je rode lippenstift opdoet en een gouden ring aan je oor hangt. Schaamte omdat je lijkt op het cliché van de zwarte lakei, de eeuwige knecht, de slaaf van de blanke meester.
Je wilde een arm om haar heen slaan, troostende woorden spreken en die botte hulpsinterklaas subiet de zaal uitsturen, toch? Vanaf volgend jaar heet de knecht van de goedheiligman overal Witte Willem en is hij blauwogig, blank en praat met een Limburgs accent!
Kijk dat is nog eens een dapper besluit.
Maar we leven in een democratie en de overgrote meerderheid, ook blank en blauwogig net als Willem, wil gewoon zwarte Piet. En tegelijk leven we onder de dictatuur van de massamedia waar de hardst roepende, meest meelijwekkende en overtuigende bekende Medelander in het best bekeken programma de publieke opinie dirigeert. Daarom is er geen sprake van een oplosbaar probleem; als de democratische meerderheid gelijk krijgt en Piet mag zwart blijven is er een gefrustreerde groep gedupeerden die notabene de Verenigde Naties aan hun zijde weten. Als we doen wat de internationale opiniemakers willen is het land in rep en roer. Dan zal die peroxideblonde politicus uit Venlo garen spinnen bij een volksopstand om de knecht van de Sint te behouden.
Wat te doen in november 2016? Minions inzetten en kakelbonte Pieterknechten de straat opsturen lijkt geen adequate oplossing.

Wat mij betreft kan die hele Sinterklaas naar het eiland van Er was eens worden verbannen. Het is een reliek uit een verdwenen traditie waar geen hond meer een boodschap aan heeft. Zelfs de paus, bisschop bij uitstek, is in ons polderland niet zo maar welkom! Wie wil er tegenwoordig nog voor katholiek worden versleten? En dan wel een fantasieheilige met veel egards ontvangen?
Ik dacht het niet.
En dan nog wat: vroeger moesten kinderen stilzitten, zwijgen en doen wat meester zei. Eén dag in het jaar werden ze in het zonnetje gezet als hun beschermheilige zijn verjaardag vierde. Tegenwoordig krijgt onze door en door verwende jongste generatie ook nog eens een bonus van jewelste op die dag. Weg met de bonuscultuur en weg met Sinterklaas!