We verlaten de planeet

ingmar beldman 14 dec 2015

We gaan naar Mars! En dat niet alleen. We gaan ook edelmetalen en water winnen op asteroïden en een groot internationaal complex op de maan opzetten. Afgelopen 6 december was het te zien in ‘Tegenlicht’. Binnen nu en tien jaar gaan we op pad. Juristen, space-cowboys, miljardairs, idealisten, regeringsleiders en wetenschappers, ze lopen zich allemaal warm. Is dit een finale stap voor de mensheid? Nee, onze tijd op aarde was slechts voorbereiding!

In ‘2001: A Space Odyssee’ gebruikt een prehistorische aap voor het eerst een bot voor moord. In een roes van machtswellust gooit hij het tot wapen getransformeerde bot omhoog. Het ding tolt rond en wordt in het volgende shot een draaiende satelliet in de verre toekomst. Het genie Kubrick toont hiermee het vermogen van de mens om de materie te transformeren tot een instrument van zijn wil.
Vanaf het moment dat onze voorouders als ééncelligen gaan krioelen is het in principe wachten op een ruimteschip. Want wat wij hier doen op deze planeet is ėén ding en één ding alleen: invloed uitoefenen op materie en het vervolgens transformeren in iets anders. We begonnen met bewegen, vreten, verteren en muteren. Later gingen we staan, kregen koelere hersenen en meer bewustzijn. Dat leverde doden, creëren, manipuleren, inspireren, verwaarlozen en liefde geven op.

Vierentwintig uur per dag, eeuwen lang, oefenen we met z’n miljarden invloed uit en transformeren de aarde. Van onze hersencellen tot onze handen en voeten. Neuronen verplaatsen en schikken als we denken, seksuele impulsen leiden tot nieuwe creaties, onze handen bouwen en vernietigen.. Het duizelt me. Terwijl ik dit type zit ik in een koffieshop en kijk om mij heen; we maken van bomen meubels, van mineralen glaswerk, van wolven en vossen huisdieren, van koffiebonen drank, van lucht maken wij via kaakspieren en tong een taal, een liefdevolle moederlijke aai wordt via jonge hersentjes wellicht een toekomstig kunstwerk, stenen worden kathedralen waar we betekenis zoeken voor wat we doen. Door complexere toepassingen maken we van elektriciteit en magnetisme, geluid en beeld. En een duizendvoudig proces van transformaties wordt uiteindelijk een computer waar ik gevoelens en ideeën instop.
Tot.. er opeens een raket is.
De aap kijkt naar zijn bot..

We zijn er pas kort dus de curve van die menselijke invloed is net begonnen. Maar nu al, in die korte tijd, schieten we de dampkring door. Outer Space. Waar we verder gaan met..transformeren.