WATER

Fons Nijpels 29 dec 2015

Wat is het toch een heerlijk element: water. Kinderen leren al heel vroeg het te waarderen, dus het is kennelijk een van onze basisbehoeften.

Onlangs ging ik weer eens naar een overdekt zwembad om een paar baantjes te trekken, en om te voldoen aan deze basisbehoefte. Bij binnenkomst was het al vies warm, dus het zweet brak me uit, maar koel water zou me opfrissen. Helaas; het water bleek te zijn opgestookt tot 29 graden, om te voldoen aan de vraag van het gemiddelde publiek. Ik trok mijn baantjes, maar had er niet het verwachte plezier van, want het friste niet op. Te warm.

Het deed me denken aan de jaren ’50 waarin ik als puber zwemles kreeg in het aloude De Mirandabad in Amsterdam. Die lessen begonnen in april, en dan was het water nog maar 13, of 14 graden. Dat was niet verfrissend maar stervenskoud, maar men kende geen medelijden: er moest gezwommen worden. Na een half uurtje was het bibberen geblazen, en de liefdevolle handen van mijn moeder droogde me af met een ruwe handdoek. Thuisgekomen werd ik naast de kachel gezet om, nog steeds bibberend, te ontdooien. Haartjes nog steeds nat en koud. Pas als het water later in het seizoen de 20 graden bereikte werd het zwemmen pas echt lekker. En dat was ook de temperatuur van het Noordzeewater in de zomer, waarin het zo heerlijk spartelen was (en nog steeds is).

Maar dat kan niet meer in de zwembaden van nu, de watjes van nu mochten eens schrikken van het water! Ze weten niet meer wat het is om het koele water rond je lijf te voelen, en de verfrissing te laten doordringen. Water van 29 graden willen ze, getver. Het is volgens mij begonnen met de introductie van die tropische zwemparadijzen. Ook het De Mirandabad is omgebouwd. Daar is het water dus ook tropisch, met wel een lekkere golfslag, maar niet verfrissend. En al die waterbanen en stroomversnellingen maken ook echt zwemmen onmogelijk. De tijden veranderen, net wat u zegt.

Gelukkig is er altijd nog 1 dag in het jaar waarop mensen het koude water opzoeken. Op 1 januari wordt massaal een koude plons genomen in het winterse Noordzeewater. Dat is tegenwoordig maar liefst 14 graden, terwijl het 4 hoort te zijn. Precies de temperatuur van mijn zwemlessen destijds, dus ik weet nog haarfijn hoe koud dat is. Ff erin en eruit dat is verfrissend! Maar slechts bij 4 is het echt dapper: dat is verstijvend koud en dan heb je pas de hete erwtensoep verdiend.

Geniet ervan mensen en: GELUKKIG NIEUWJAAR!