Waarom CNN Docu Blackface hypocriet is

petervanheiningen 1 dec 2015

De CNN Docu Blackface is al enkele dagen een topic. Roger Ross Williams maakte nav zijn verbazing over Zwarte Piet een korte documentaire. Dit weekend werd de film vertoond bij de UvA. Williams werd als held onthaald. Logisch. De aanwezigen waren mensen van Surinaamse afkomst, Amerikanen (uit de VS) en anti-pietactivisten.

Zijn stelling: de film over Zwarte Piet zit vast aan het slavernijverleden van Nederland. Hij stelt dat Zwarte Piet overduidelijk racistisch is. Vooral tegenstanders van Black Face komen aan het woord. Williams stelt dat gevolgen vanuit het buitenland niet zullen uitblijven. Hij hoopt dat Nederlanders zich zullen schamen.

VS neemt het zelf niet zo nauw. Je vraagt je af hoe dom en kortzichtig iemand kan zijn. Maar ja, het is een Amerikaan. Als je kijkt naar het verleden en het heden van de VS, dan begrijp je niet waarom hij zo denkt. De maker van de CNN docu Blackface (preview) .kent zijn geschiedenis niet.
Amerikanen (uit de VS) nemen het zelf niet nauw met mensenrechten. Hoeveel leed hebben zij niet veroorzaakt? Hoeveel mensenrechten zijn er in de VS niet geschonden?

• In Noord-Amerika zijn honderdduizenden indianen vermoord in de 17e t/m de 19e eeuw. Moordpartijen van hele dorpen waren schering en inslag. Vrouwen, kinderen, het maakte niets uit. Thanksgiving wordt nationaal gevierd in de VS. Maar het luidde wel de ondergang van de Noord-Amerikaanse indianen in.
• In de Tweede Wereldoorlog was de VS niet clean. Liever een bommentapijt op steden als Dresden, dan een grondgevecht. Dat laatste mochten de Russen opknappen. Honderdduizenden onschuldige burgers stierven een genadeloze dood.
• Wie kent niet de beelden van het meisje in Vietnam? Napalmbommen op dorpenwaren schering en inslag. Of de ontbladeringsmiddelen met alle gevolgen van dien?
• Al die zwarte mannen, die onschuldig dood worden geschoten door de politie. Of onschuldig in de gevangenis zitten? Maakt Williams daar een documentaire over?
• En nog steeds is de VS knap in het gooien van bommen. Neem het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz.

Mooie opdrachten voor Williams
Blijkbaar past dit allemaal in het VS standpunt: Eerst schieten en dan pas praten!
Williams hoopt binnenkort zich in Amsterdam te vestigen. Hij wil een productiebedrijf beginnen om documentaires te maken. Misschien ontvangt hij wel subsidies om zijn droom te verwezenlijken.
Ik zou tegen hem zeggen: Blijf in de VS. Dat is toch zo’n geweldig land? Daar