Vrede op aarde en in de supermarkt

Jacqueline Oerlemans 22 dec 2015

Kerstdiner. Bij ons thuis. Wij koken. Dat betekent boodschappen halen. Binnen een goed huwelijk wordt overlegd wie tijd en zin heeft om de boodschappen te doen. Binnen een beter huwelijk doet het koppeltje gezellig samen boodschappen. Dat gaat er heel gemoedelijk aan toe. Dat wil zeggen, wanneer de boodschappen-doeners van dezelfde soort zijn. En samen alle tijd hebben. Dan is boodschappen doen appeltje, eitje. Die liggen in mum van tijd in het boodschappenkarretje.

Ja, er zijn dus verschillende type ‘boodschappen-doeners’. Zo heb je de boodschappen-doeners voor wie boodschappen doen een uitje is. Die herken je meestal aan de manier waarop ze langs alle schappen slenteren. Met een bekertje koffie in de hand. Altijd in voor een praatje. En zo heb je ook de boodschappen-doeners die geen tijd en nog minder zin hebben om boodschappen te doen. Vaak te herkennen aan de manier waarop zij door de gangpaden rennen. Alsof ze de prijs van één minuut gratis winkelen hebben gewonnen. Ze rennen vaak zonder karretje, want dat vertraagt. Het karretje staat er ergens midden in de winkel verloren bij.

Het komt voor (ik spreek uit eigen ervaring), dat twee verschillende soorten boodschappen-doeners samen wonen en steeds opnieuw een poging wagen om samen boodschappen te doen. Dat gaat ongeveer als volgt. De boodschappen-doener voor wie boodschappen doen een uitje is (de Slak), pakt op zijn gemakje een muntje tevoorschijn voor het karretje. De andere soort (de Sprinter) staat intussen al bij de afdeling groente en fruit te wachten. Met in de ene hand een bloemkool en in de andere een kilozak appels (in zo’n kant en klare zak, want dat pakt lekker snel vast). En daar, in die allereerste rij, gaat het al finaal mis. De Slak en de Sprinter gaan in discussie over de appels. De Slak mist zichtbaar cafeïne en de Sprinter alle tijd. Lees: geduld. Als lezer wil je nu een smeuïg verhaal over een vette ruzie die de echtgenoten kregen midden in de Appie. Maar dat zou goedkoop zijn. Goedkoop ruzie maken we in de budgetsupermarkt.

Zover laat ik het nu niet komen. Vrede op aarde en in de supermarkt! Ik stel voor om onze Kerstboodschappen online te bestellen. Daar is alleen één nadeel aan verbonden. Mijn man mist dan zijn wekelijkse uitje. Maar dat maak ik goed. Beloofd. Daar bestel ik dan gewoon meteen een hele pot van!