Voornemens

Jacqueline Oerlemans 25 dec 2015

Het is bijna 2016. Tijd voor goede voornemens. Maar wat voor goede voornemen kun je jezelf qua levensstijl nog opleggen als je niet rookt, niet drinkt, sport en gezond eet? Soms denk ik, laat ik mezelf eens een slecht voornemen opleggen. Gewoon om te weten hoe het voelt om bijvoorbeeld een kater te hebben. Maar dat heeft geen enkele zin. Want dat is net zoals andere (goede) voornemens ook vast gedoemd te mislukken. En dan heb ook ik op maandag 18 januari last van Blue Monday…

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam hiermee op de proppen, onderbouwd met een formule. Je kunt hiermee uitrekenen hoe deprimerend je zult zijn op Blue Monday. Handig. Ik kan maar voorbereid zijn.

(W + (D – d) X Tq)
————————-
M x Na

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijks salaris, T voor hoe lang geleden het Kerst was, q staat voor hoe goed je je voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn. Dat vind ik dan weer een slechte Cliffhanger. Want hoe weet ik nu hoe Blue Monday voor mij verloopt? Cliff kreeg in de academische kringen veel kritiek. Maar voor de media is het een weer een dag waarop een radioprogramma goed gevuld is.

We hebben nog even tot we ons nationaal op 18 januari legaal deprimerend mogen voelen. Dat we beseffen dat we in plaats van goed uitgevoerde voornemens in de praktijk ‘slechte achterlaters’ hebben. We staan aan de vooravond van 2016. Dan is het gebruikelijk om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar hoe realistisch is het dat dat je een heel nieuw jaar gelukkig doorbrengt? Ondanks al die wensen die ik jaarlijks ontving is het mij niet gelukt. Daarom wens ik jou ook wat anders. Namelijk kracht en wijsheid. Om met moeilijke momenten om te kunnen gaan, zoals op 18 januari voorspeld. Als je diepe dalen hebt gekend, worden andere momenten die je normaal gesproken zelfs enigszins saai had kunnen noemen, je dierbaar. Ik wens je toe dat je de mooie momenten herkent. En dat je er op en top van geniet. Met de mensen die je lief hebt.

Dag 2015. Oud jaar. Tijd voor 2016. Nieuw jaar. Gelukkig! Neem ik me voor.