Vluchteling, dus verkrachter

Norah 2 dec 2015

‘Ik moet die vluchtelingen niet, allemaal verkrachters. Monsters. Eén pot nat. Kan ik m’n dochters voortaan binnen houden! Nee, daar heb ik geen zin an. Allemaal het land uitsturen dat ongedierte.’ Maak kennis met mijn buurman. Een kortzichtige man die ’s ochtends de krant uit de bus haalt, alle artikelen verdraait tot het hem bevalt en vervolgens zijn opinie luidkeels door de buurt schalt. We laten even buiten beschouwing dat zijn dochters al zo’n vijftien jaar uitwonend zijn.
Eén pot nat. De uitdrukking ‘iedereen over één kam scheren’ is zelden zo relevant geweest als tegenwoordig. Vluchtelingen mogen niet in Nederland komen wonen, want het zijn allemaal verkrachters. Sommige mensen zijn echter wat coulanter: vluchtelingen mogen best in Nederland komen wonen, als het maar niet bij hen in de buurt is. Helaas zijn er veel van dit soort types en blijft er weinig plek over.
Mijn buurman en met hem vele anderen vinden dat de Nederlandse vrouw in gevaar is. Daar kan ik het niet geheel mee oneens zijn, maar het probleem gaat niet om vluchtelingen. In 2014 deden 1175 mensen aangifte van verkrachting; aangiften van aanranding en incest niet meegerekend. Daarbij komt dat naar schatting één op de drie slachtoffers van verkrachting geen aangifte doet, of vroeg in het proces afhaakt. Hier hoor je mijn buurman dan weer niet over.
Eén van die 1175 aangiften in 2014 was van mij. Toen ik het aan een toenmalige vriendin vertelde was haar eerste reactie: ‘Het was zeker zo’n Marokkaan hè?’ Hoe bekrompen is je denkwereld als je niet verder komt dan ‘zo’n Marokkaan’. Voor de duidelijkheid: het was een blanke man, sprak accentloos ABN en was een monster.
Vluchtelingen zijn geen monsters of verkrachters. Er zijn verkrachters op aarde en die komen in elke bevolkingsgroep voor. Het gaat niet om waar je vandaan komt, maar om wat je doet. Waarom zou je vluchtelingen het land uitsturen en oorspronkelijke Nederlanders die zulk misdrijf plegen een celstraf geven van een paar jaar. Vorig jaar nog: een pedofiel verkrachtte een minderjarig meisje zo’n zes jaar lang en kreeg tweeënhalf jaar celstraf. Overigens kan men in Nederland nog TBS krijgen en wellicht weer enigszins ‘normaal’ de maatschappij in gaan. Als je wordt teruggestuurd naar het land waar je van bent gevlucht vergrijp je je daar waarschijnlijk weer aan vele vrouwen. Maar nee, buurman u heeft gelijk: waarom zouden wij ons daar druk over maken? Dan zijn wij tenminste van dat ongedierte af.