Tijd om volwassen te worden.

Terroristische aanslagen, vluchtende mensen voor een verscheurende oorlog, de Zwarte Pieten discussie. Ontelbare kerven in de steen der mensheid. Maar ze worden allen gekenmerkt door hetzelfde. Het zijn oplossingen voor de problemen die we zelf gecreëerd hebben. Een manier van de natuur om ons onvermogen aan respect en liefde voor elkaar aan bloot te leggen, tot op het bot. Ze zijn een directe afspiegeling van een ras in ontwikkeling, dat duidelijk nog in de puberteit van haar bestaan zit. We worden toegesproken. Het is tijd om te luisteren.

We hebben het allemaal meegemaakt. De afzetting, de drang om je eigen geluid te laten horen. Bang niet gehoord of overgeslagen te worden. Karakteristieken van een puber. Het hoort erbij, het is een teken dat het kind gezond is. Als de puber uiteindelijk maar gaat beseffen dat zijn geluid niet het belangrijkst is, maar onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Wanneer de puber weer met beide benen op de aarde staat, weet je dat het goed komt. Dan realiseert ook de puber zich, dat het tijd is om volwassen te worden.

De mensheid als ras is duidelijk nog bezig met het puberen, op grote schaal. Veel problemen, weinig oplossingen. Veel geschreeuw, weinig gepraat. Machtsmisbruik, fraude, klassenverschillen. Allen voorbeelden van puberaal gedrag. Bang te sterven zonder gehoord te worden, zijn ze gecreëerd door een puberend kind. Het zijn problemen waarvan de oplossing ligt in de mentale evolutie van de mens, het vermogen eigen waarden niet te vergelijken met andere waarden.

Oplossingen zijn zelf geïntroduceerde problemen, op zoek naar erkenning. Problemen lossen zich op door ergens iets niet van te vinden. Door ze vooral niet creëren. Het universum is ooit begonnen zonder problemen, dus mag het uitgangspunt nooit een oplossing zijn. Het uitgangspunt moet het voorkomen van oplossingen zijn. Zonder oplossingen, geen probleem.

Hoe voorkomen we het maken van oplossingen? Door vooral geen probleem te creëren. Problemen in een samenleving worden niet gecreëerd wanneer mensen een verschillende mening hebben. Problemen worden gecreëerd wanneer deze mening niet gerespecteerd wordt. Soms is praten zilver en zwijgen goud. Zwijgen betekent niet dat je geen mening hebt of je niet durft uit te spreken. Zwijgen betekent meestal respect. Het in de waarde laten van de tegenpartij. Het is tijd om die stap te maken. Tijd om volwassen te worden. Imagine that.