Terug naar de groeven

Hakim Aknouz 24 dec 2015

"Sun is shining. Weather is sweet. Makes you wanna move. Your dancing feet." – Sun is shining, Bob Marley. Een lied dat altijd onmisbaar is geweest in mijn Spotify afspeellijsten. Ik heb het nummer dan ook uit den treure beluisterd en in mijn hart gesloten. Had je mij voorheen verteld dat ik het lied niet goed genoeg heb geluisterd, dan had ik je voor gek verklaard. Vier jaar geleden kreeg ik mijn eerste platenspeler. Na hierop hetzelfde lied te hebben afgespeeld, ben ik ervan overtuigd dat ik nooit dichterbij Bob Marley zal kunnen komen dan met naald door de groeven van zijn LP’s.

Van de puurheid in het fysieke draaien van de plaat waar de naald door de groeven heen schaatst. Van het pietepeuterige afstellen van het gewicht en de hoek van de naald. Van het behandelen van je plaatjes alsof ze de meest waardevolle edelstenen zijn, platte schijven van smaragd en robijn. Ik geniet van elk kraakje en stootje tijdens het luisteren van mijn platen. De walkman en de CD die de platen van de aarde af probeerden te schuiven in ’90? Ik dacht het niet. De langspeelplaat is in al zijn glorie teruggekeerd en zit in de bloei van zijn leven. CD’s, MP3-spelers en walkmans? Nooit van gehoord.

Elke beginnende muzikant is in onze tijd van hipsters en het back to basic principe weer op zoek naar de puurheid in muziek. Of het nu de singer-song writer is die achter dezelfde dromen als Bob Dylan aan zit, of de DJ op zijn zolderkamer die elk klikje en klakje op de goede plaats wil zetten: ze ervaren allemaal dezelfde euforische voldoening als de blik op je eerste kind.

Het is niet voor niets dat samen met de Voyager 1 in ’77 een gouden plaat is meegestuurd naar het verre heelal. De langspeelplaat is meer dan een medium voor muziek. De langspeelplaat is onderdeel van muziek en een onmisbaar kenmerk in culturen over de hele wereld.

De grote winkelketens kunnen er niet meer omheen: de langspeelplaat is niet uit de schappen te krijgen. De nostalgie die de zwarte schijven in het geheugen van de ouderen en hun kinderen hebben gegraveerd is niet meer te stoppen. De Mediamarkt verkoopt de heilige schijven al een tijd. Afgelopen week liet de Aldi ook weten weer platen te drukken. De wedergeboorte van de LP is begonnen. Ode aan de langspeelplaat. Moge zijn schoonheid nooit verloren gaan. Amen.