Radiojournaal

DaanWis 25 dec 2015

Weet je wat me de laatste tijd steeds vaker opvalt? Stel, je rijdt op een sfeervol verlichte A10, onderweg naar huis op een knusse zondagavond. Sublime FM op de achtergrond. Niks aan de hand. Wanneer plotseling de vanillezoete roes van cool, funky jazz ruw wordt onderbroken. Het nieuws. Een monotone stem begint zonder te vragen ellendige berichten op je af te vuren. ‘Man op Dam in gezicht gestoken door verwarde toerist’, ‘Bommelding Limburgs appartementencomplex, politie onzeker anonieme tip vraag of waarschuwing’, ‘Louis van Gaal haalt de kerst niet’. Pure ellende.
Het lijkt alsof de nieuwslezer haarfijn aanvoelde hoe je in opperste staat van ontspanning dreigde te raken, melancholisch terugkijkend op je mooie weekend. Direct begin je de bestuurder van die Opel Kadett te wantrouwen. Staat daar nou iemand op het viaduct met een baksteen in de hand? Vliegtuigen horen toch niet zo laag over de stad te vliegen? De afkondiging van het radiojournaal schrikt je wakker. De DJ probeert de boel nog te redden met een nummer van Jill Scott. Maar het hoeft al niet meer, de spanning is weer terug.
Hoe fijn zou het zijn, in een wereld te leven waar datzelfde nieuwsbericht als volgt zou gaan: “En dan nu het nieuws van acht uur, met, volgens mij Johan”, “Goedenavond. Vandaag, lieve luisteraars, zag ik in een weiland een pasgeboren lammetje, vers uit het vruchtwater, weifelend doch moedig zijn eerste stapjes zetten onder het toeziend oog van een zichtbaar ontroerde moeder. En als zo’n tenger wezen stappen voorwaarts kan maken in deze wereld, dan kunt u dat ook. Verder kwam de VN-top vandaag bijeen in Amsterdam. Kofi had thee gezet en Putin projecteerde het laatste seizoen Homeland over de beamer. Alles lijkt wel in orde mensen. Wees dat lammetje, lieve luisteraars. En denk eens wat vaker aan je moeder. Het is twee over acht.” ”Dit was het Novum nieuws.”
Naadloos volgt ‘Brown Sugar’ van D’Angelo. Direct geef je een knipoog aan de bestuurster van die Mini Cooper. Staan daar nou twee tortelduifjes op het viaduct? Hoe is het toch mogelijk dat die vliegtuigen zo mooi in de lucht hangen? En het beste nieuws? Je bent bijna thuis.