Proficiat John!

arjenha 8 dec 2015

Heb je het gezien, John? De onbekende Fransman op zijn motorfiets met daarachter de vredesteken-piano speelde jouw ‘Imagine’. Na het lied reed hij weer weg, zonder iets te zeggen, zichtbaar geroerd, terug naar waar hij vandaan kwam. Dat was mooi man.
Je zin echoot in onze wereld en wordt als een mantra aangehaald: ‘And no religion too’.
Geen religie meer, John. Dat is geen Kalasjnikovs, geen bomgordels, geen pijn, geen lijden. In naam van een god worden zoveel gruwelen gepleegd. Niemand wil nog religie. Net zoals jij. Iedereen is boos op de religie.
Want het is de schuld van de religie dat we bang zijn en dat we pijn lijden. Niet dan?! Charlie Hebdo gaf dit gevoel weer met haar reactie op de sociale media-oproep Pray for Paris. Het blad publiceerde een cartoon met de tekst : ,,Vrienden uit de hele wereld. Dank jullie wel voor #PrayforParis, maar we hebben geen behoefte aan meer religie! Ons geloof gaat over muziek! Zoenen! Leven! Champagne en vrolijkheid! #Parisaboutlife.”
No more religion, John! Lang leven het leven!
Houdt je van voetbal, John? Mijn buurman Geert wil het voetbal afschaffen. Geen voetbal meer. Dat is geen etalages in gort, geen kostbare politiemacht op de been en geen Chelsea smiles meer.
Het is zo logisch: je zorgt dat het ene weggaat en dan gaat het andere ook weg. Helemaal vanzelf.
Maar de voetballiefhebber houdt van voetbal. Houd je van slaan en vernielen dan ben je een geweldsliefhebber. Dat is iets anders. Het kost soms ook wat moeite om beide zaken uit elkaar te halen. Voetbal en geweld zijn bij velen onlosmakelijk verbonden.
En zo zijn we met zijn allen niet alleen bang voor het geweld vanuit de IS, maar zijn we ook geen religieliefhebber. Het is moeilijk om de zaken los te zien van elkaar. Daarnaast is het nog moeilijker om de weerstand tegen religie los te laten, want dat betekent compassie hebben, begrip tonen, de wereld als een eenheid zien en aan zelfreflectie doen. Daar is het in religie namelijk om te doen. Het geweld staat los van het voetbal en los van de religie. Het gaat niet om het voetbal en het gaat niet om de religie. Het gaat om de emotie en de pijn, het lijden dat in de mensen zit. Je zal je omdraaien in je graf, John, maar ik zie graag more religion. Meer compassie, meer begrip, meer eenheid en meer zelfreflectie. Daarmee win je een oorlog, zowel binnen als buiten het veld. Peace John! En ach, misschien was dat ook wel je bedoeling: peace. We hebben het er nog wel eens over. Ik zie je!