Pensioen met 45!

Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben twee toekomstscenario’s gepresenteerd waarin zij een beeld schetsen van Nederland in 2050. Nattevingerwerk en koffiedik kijken natuurlijk, maar een ding lijkt wel een zekerheidje: we gaan in ieder geval niet meer met pensioen voor ons 70e. Dat hebben we te danken aan onze levensverwachting die nog steeds toeneemt. Mannen worden nu gemiddeld 80 jaar, vrouwen 83. In 2050 worden we nog ouder.
Tja, langer werken dus. Ook wel weer begrijpelijk. Want bij de invoering van de AOW in 1957 werden mannen gemiddeld 71 en vrouwen 73 jaar oud. En aangezien de AOW toen op 65 inging beurde men deze uitkering gemiddeld 6 tot 8 jaar. Anno 2015 is dat opgelopen naar 13 tot 16 jaar. En in 2050 krijgen we dus nog langer AOW door de stijgende levensverwachting. En daardoor gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Maar eigenlijk klopt dat niet.
De onderzoekers gaan voor het berekenen van de levensverwachting uit van je chronologische leeftijd, dus hoeveel jaar je al rondlummelt op deze planeet. Ze zouden echter uit moeten gaan van je biologische leeftijd. Dan kun je pas echt iets zeggen over iemands verouderingsproces en levensverwachting. En dus ook wanneer ie AOW mag ontvangen.
Ik heb op internet meteen maar een test ingevuld om mijn biologische leeftijd te bepalen in de hoop dat die een stuk hoger zou zijn dan mijn echte leeftijd. Het resultaat was ronduit teleurstelend. Volgens de test is mijn biologische leeftijd 34 terwijl mijn chronologische leeftijd 44 is. Oorzaak? Ik leef te gezond. Gelukkig ben ik flexibel ingesteld en bereid mijn lifestyle aan te passen. Zo ga ik vanaf nu elke dag gefrituurd of gebarbecued voesel eten. Dat levert me 4 extra biologische leeftijdsjaren op. Verder ga ik weer suiker in mijn thee gebruiken. Toch mooi 3 leeftijdsjaren er bij. Tevens ga ik alle etenswaren garneren met zout, dus ook bij voorbeeld mandarijntjes en yoghurt. Weer 3 jaar! Als ik stop met sporten verdien ik naast uitgespaarde abonnemementskosten van €55 per maand ook nog eens 3 jaar, terwijl weer beginnen met roken me 5 jaar oplevert. Dat schiet op. Er vallen verder nog biologische levensjaren te winnen door langer te gamen en meer tv te kijken. Ook overweeg ik omscholing tot nagelstylist om mezelf meer aan giftige substanties bloot te stellen. Met het sprokkelen van al die jaren kom ik inmiddels uit op een biologische leeftijd van 66. Dus nog 1 jaartje werken en het zit er op!