Op naar een betere wereld
Na het zien van ‘De Wereld Draait Door’ bleef ik met gemengde gevoelens achter. Fractievoorzitter van GroenLinks, Jesse Klaver, kwam praten over de klimaattop en over de documentaire ‘Cowspiracy’. In de film wordt getoond dat de veeteelt één van de grootste vervuilers ter wereld is, zelfs groter dan de gehele transportsector. Naast de vervuilende factoren van de veeteelt zelf zorgt zij ook voor grootschalige ontbossing van het regenwoud in Zuid-Amerika, voor de productie van veevoer. Terecht zei Matthijs daarom ook tegen Klaver dat hij dacht dat er een veganist voor hem zat. Maar verrassend genoeg trok hij daarop een vies gezicht en reageerde ontkennend. Nee, hij at soms heus wel vlees.
Ik ben heel blij dat er op tv eindelijk over gesproken wordt. Het minderen van de consumptie van dierlijke producten juich ik altijd toe, maar ik had van de fractievoorzitter van GroenLinks wel een daadkrachtiger statement verwacht. Hij nuanceert de documentaire, die overigens echt het kijken waard is, heel sterk. En dat terwijl veel van wat er in verteld wordt juist neerkomt op simpele rekensommen: het kost nu eenmaal veel meer land, grondstoffen en energie om vlees te produceren dan dat er nodig is voor goede plantaardige alternatieven.
Steeds meer mensen kiezen daarom ook voor dat laatste. De markt speelt hier goed op in. Zo zijn er steeds meer goede en lekkere plantaardige producten in de supermarkt te koop en ook in restaurants neemt het aantal plantaardige opties op de kaart toe. Dit laat zien, in tegenstelling tot wat Klaver beweert, dat het juist steeds minder extreem wordt om de overstap te maken naar een veganistische leefwijze.
Terug in ‘De Wereld Draait Door’ vroeg Matthijs als afsluiting aan Klaver of zo’n klimaattop wel zin had, of het wel voldoende oplevert. Want ondertussen lijkt de veeteelt onbesproken te blijven. Volgens Klaver moeten we hoopvol blijven, omdat er wel heel veel gebeurt. Er zijn inderdaad steeds meer initiatieven die het consumeren van dierlijke producten onnodig maken, maar de rol van de politiek daarin is echter ver te zoeken. Gelukkig kunnen wij, als consument, zelf het goede voorbeeld geven door alvast de daad bij het woord te voegen. Bijvoorbeeld door in plaats van dierlijke producten te kiezen voor volwaardige plantaardige alternatieven die er de laatste tijd allemaal bij zijn gekomen. Er ligt meer macht bij ons dan er wordt gedacht.