Ontwikkelingswerk, Maakt dat wereld beter?

Hans Pascal 9 dec 2015

Wat is ontwikkelingswerk, en hoezo 3de wereldlanden?
Ontwikkelingswerk is bedoeld om derde wereldlanden en ontwikkelingslanden te steunen in hun opbouw van een hogere levenstandaard. Wat ik bedoel met een hogere levenstandaard is dat je helpt in de ontwikkeling op economische vlak maar ook op onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en de infrastructuur. Veel van deze punten ontbreken in deze ‘derde wereld landen’.

Taboe?
Mensen lachen mij soms uit als ik vertel dat ik betaal om anderen in derde wereldlanden te helpen. Zij zeggen vaak dat ze het geld wel beter kunnen gebruiken, of dat ze liever op een wel verdiende vakantie (in hun ogen) gaan. Ik denk dat deze mensen helemaal niet beseffen hoe de situatie aan de andere kant van deze wereld is. Want hebt u ooit op een houtentoilet uw behoefte gedaan? Nee? 2,5 miljard mensen hebben geen eigen normale wc tot hun beschikking.

Andere leefomstandigheden
Arm en rijk? Geen of wel een douche? Een zit wc? Water? Mensen beseffen niet dat dit eigenlijk voor sommige mensen niet beschikbaar is, zonder erbij na te denken laat jij je bad volstromen, sta jij even 10 minuten langer onder de douche.
Hoe is het in een 3de wereld land? Probeer het eens voor de geest te halen dat jij 2 weken geen water tot je beschikking hebt, bedenk eens waarvoor je water nodig hebt, meer dan 700 miljoen mensen hebben nog nooit gehoord van schoon drink water. Het verplichten van een ontwikkelingsreis tijdens je studie zal de ogen openen van vele jongeren, maar ook zeker van volwassenen.

Jij geeft, jij ontvangt!
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ontwikkelingswerk meer is dan hun wat geven(bv een school) en dan weer vertrekken. Je bouwt onbedoeld of bedoeld een band met deze mensen op en ondanks dat je hun taal waarschijnlijk niet spreekt kan je toch met handen en voeten(of een tolk) communiceren. Je krijgt er veel ervaring voor terug en zoveel respect voor je eigen luxe dat je, je eigenlijk bezwaart voelt om terug te gaan naar Nederland. Het begint niet bij 0 want al velen helpen mee om dit samen voor elkaar te krijgen. Water, douche, toilet, gezondheid, onderwijs en huisvesting voor iedereen op deze wereld. De mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van jou. Help de wereld te verbeteren!