Om te janken.

Mark Aretz 29 dec 2015

Een piepklein artikel in het sportdeel van de Metro trok mijn aandacht.
Een voetbalscheidsrechter kon de verbale verwensingen van het duizendkoppige publiek, die vooral aan zijn moeder gericht waren en ongetwijfeld een van de oudste beroepen van de wereld betrof, niet meer aan en barste op het veld in huilen uit. Hooguit 10 regels tekst die eigenlijk meer zeggen dan we beseffen.
De beste man is s ’morgens opgestaan, heeft zich gedoucht en geschoren, ontbijtje genuttigd, ochtendkrantje gelezen en voordat hij naar het stadion vertrok, lachend zijn vrouw en kind een knuffel en een dikke kus gegeven.
“Dag schat, tot vanavond. Papa moet een belangrijke voetbal wedstrijd fluiten”.
Een paar uur later komt die zelfde persoon gebroken thuis, met de tranen nog steeds in zijn ogen en 2 valium achter de kiezen, getekend voor het leven.
In de woonkamer staat de TV aan met een samenvatting van een voetbalwedstrijd die is onderbroken door spreekkoren en close-up in beeld een van het veld weg sloffende scheidsrechter, die in 90 minuten speeltijd 10 jaar ouder is geworden, in tranen.
“Ja schat, papa heeft een niet zo echt leuke dag gehad”.
Leg jij als volwassen kerel maar eens uit aan je kind, je vrouw of elk ander weldenkend persoon dat je door een paar duizend volwassen idioten, met haat in de ogen en schuim op de mond, bent uitgejouwd en toegezongen dat je moeder een goedkope hoer is en liefst ook nog met een ernstige ziekte want de creativiteit bij de bedenkers van spreekkoren is zeer veelzijdig. Alles wat rijmt op hondenlul, hoer, jood, gas, tering of kanker is te gebruiken in een rijmpje of lied dat je kan richten tot een scheidsrechter, speler of club die jou niet aanstaat of iets doet of zegt wat niet bevalt.
Tja, je zal als scheidsrechter maar de spel regels volgen en fluiten voor een onbesuisde overtreding, een gevalletje buitenspel of een doodzonde begaan en een doelpunt afkeuren en je krijgt toch wat ellende, doods bedreigingen en ziektes naar je hoofd geslingerd. Ben je nou nog scheidsrechter op het hoogste niveau dan is er vanuit de bond nog iets van training of begeleiding maar bij amateur wedstrijden of zo maar een potje voetbal ergens in de provincie dan ben je tegenwoordig je leven al niet meer zeker en mag je al blij zijn dat je na een wedstrijd nog al je tanden in je mond hebt en zonder gebroken ledematen het terrein van de “FC Bal op het Dak” rustig kan verlaten.
Gewoon zo maar een voorvalletje tijdens een nietszeggende voetbalwedstrijd.