KLIMAAT & OVERBEVOLKING

Fons Nijpels 4 dec 2015

We moeten er niet aan denken dat alle landen dezelfde hoeveelheid energie gaan verbruiken per inwoner als in de rijke landen; dat zou een milieuramp van de eerste orde zijn. Maar tegelijk kunnen we de mensen in de ontwikkelende landen niet misgunnen dat zij eenzelfde energieslurpende leefstijl ontwikkelen als wij in het westen. Wat het effect is konden we deze week zien in Bejing, en dat is nog maar het begin. Als we niks doen vergiftigen we onze eigen leefomgeving, en laten we een vervuilde, uitgeputte wereld achter voor ons nageslacht. We zullen dus van en alles en nog wat moeten veranderen in ons energie-gedrag, en dat gaat niet zonder ongemak en afzien. Daar gaat die top in Parijs dus over.

Al die milieuproblemen en klimaateffecten zullen echter nog vele malen erger worden als de mensheid doorgaat met zich als konijnen voort te planten. Er is een tijd geweest, nog niet zo lang geleden, dat een echtpaar in Nederland gemiddeld 5 kinderen produceerde. Als we daarmee door waren gegaan, had het op den duur hier onleefbaar geworden. Het is dus goed dat we sinds de jaren ’70 op dit punt drastisch zijn gaan minderen. Maar datzelfde geldt dus niet mondiaal! Ik meen dat het doorgaan van deze groei catastrofaal zal blijken te zijn.

Maar helaas hoor ik daar de wereldleiders niet over, terwijl het zo voor de hand ligt en betrekkelijk eenvoudig aan te pakken valt. Maar kennelijk ligt de kwestie te gevoelig vanwege allerlei religieuze en culturele bezwaren, en die zullen toch echt overwonnen moeten worden om deze ramp te voorkomen. Helaas hoorde ik de paus er ook niet over tijdens zijn recente bezoek aan Afrika, terwijl juist daar het probleem levensgroot aanwezig is. Als hij en andere religieuze leiders zouden oproepen tot geboortebeperking dan zou dat een grote invloed kunnen hebben. Maar nee hoor: we lijken blind af te racen op een overbevolkte wereld waar het merendeel van de mensen geen toegang zal hebben tot welvaart. Als we dit probleem niet aanpakken, zullen alle milieumaatregelen onvoldoende blijken te zijn. Tegengaan van klimaatverandering moet gepaard gaan met oproepen tot – en werken aan het stoppen van de mondiale bevolkingsgroei!