Ker(st)mis

Stille nacht, heilige nacht, alles slaapt, sluimert zacht… Jaja het is overmorgen weer kerstmis. Een christelijk feest, waarbij we ieder jaar opnieuw de geboorte van Jezus Christus vieren of moeten we het tegenwoordig ruimer opvatten?

Mooi om te zien hoe mensen in de tijd van donkere dagen worden aangetrokken door het feest vol van licht. In vele woningen is zichtbaar aandacht besteed aan het optuigen van de boom en ruik je de aroma van een speciaal diner. Familie en vrienden komen samen en het feest kan beginnen.
Kerstmis of beter gezegd “ker(st)mis” is al lang niet meer het feest van eenvoudig samenzijn. Voor het plaatje gaan sommigen toch naar de “Kerstmis” (je weet wel die in de kerk). Wat een bezinning om samen een uurtje aan de armen en zieke mensen te denken.
We moeten vooral snel naar de shopping mall om kerstspullen of cadeaus te scoren. Bij de shopping mall is een heuse attractie; een echte verlichte, levende kerststal! Leuke hè voor de kinderen dat zij het kerstverhaal zo meekrijgen. Het is overal ook zo mooi versierd en die etalages, geweldig!
Jij komt toch ook dit jaar met iets beters thuis?

Nee ik laat me niet gek maken door al die reclame. Dure kleding, geurtjes, tablets, spelcomputers, sieraden en kerstspullen vliegen toch over de toonbank. Ondertussen heb je dik 300 euro uitgegeven aan allerlei spul. Het blijft goed verkopen hè zo’n ker(st)mis. Troost jezelf, want vele mensen zondigen met je mee. Kerst draait tegenwoordig des te meer om productie en consumptie met als doel commerciële bazen bij te spekken. We moeten de economische crisis toch ergens mee te boven komen!
Crisis of geen crisis laat je niet gek maken door al die mooie verpakkingen en lokkertjes, maar kies voor de inhoud van het kerstverhaal. De geboorte van een kindje brengt bijvoorbeeld mensen samen arm, rijk, groot en klein. Dus durf je hebzucht te laten varen voor de liefde en brand samen één klein kaarsje. Je zult merken het grootste cadeau heb je net gevonden.

Proost op een eenvoudige, liefdevolle kerstmis!