Kerstkind

Kerstkind

Lieve Jezus,

daar ben je weer, met je boodschap van vrede.
Je had niet moeten komen. We zijn met genoeg. Er is geen plaats voor vreemdelingen.
Ik weet dat je geen hoge eisen stelt, een stal en een kribbe zijn je genoeg. Maar als je weet dat je recht hebt op bad, bed en brood ga je dat misschien opeisen.
Misschien kom je op Marina Beach terecht. Daar is het rustig. Heel wat standplaatshouders zijn er uit voorzorg weggetrokken. Eerst willen ze weten wat jullie plannen zijn, of jullie papieren in orde zijn, of je aan de rechter- of de linkerkant van hun standplaats terechtkomt.
Heeft je vader een HTS-diploma? Dat kan in jullie voordeel zijn.
Of kan hij goed voetballen? We hebben nog een paar voetbalclubs die voor een goede spits geld in het laatje hebben.
Jullie komen uit het Midden-Oosten? Toch niet met een gammel bootje?
Met een ezeltje? Jullie zijn in veel herbergen geweigerd, doorgestuurd?
Het spijt me je te moeten vragen welke religie jullie aanhangen. Dat schijnt belangrijk te zijn. Laat je moeder haar hoofddoekje opbergen.
Want we zijn bang voor alles wat vreemd is.
Je zou een terrorist kunnen zijn, met een gruwelijke opdracht. Misschien draagt je moeder wel een bommengordel onder haar blauwe mantel. Je vader kan een Kalasjnikov hebben verstopt, onder het stro in je kribbe.
Vergeet de kraamvisite maar. De herdertjes blijven wel op afstand. Iedereen is gewaarschuwd.
Koningen durven ook niet meer te reizen zoals vroeger: gewoon de ster volgen. Als ze al komen, dan is dat met een stoet van bodyguards en antiterreurbrigades.
De engelen zijn gelukkig naïef, ze zingen dit jaar ’Imagine’ van John Lennon.
Bittere kou staat je te wachten, kille regen. Gelukkig hebben we de aarde al aardig opgewarmd, dat kan een rompertje schelen.
Het is hier ook niet veilig voor jou: Brussel, Parijs, gevaarlijke steden, niet zo veraf.
Reis niet met de metro (maar je bent toch niet zo ’n stadskind, denk ik). Leer snel onze taal. En laat ons niet te veel merken dat je er bent, dat is voor ons het makkelijkst.
Maar niet iedereen ziet in jullie ongewenste vreemdelingen. We hebben een overschot aan vrijwilligers, mensen die klaar staan om nieuwkomers te helpen. Kraamhulp uit die hoek is wel te regelen.
Lieve Jezus, we hebben nog nooit zo naar vrede verlangd als dit jaar. Kom dus toch maar, met je boodschap van vrede. Nergens op de wereld is het zo goed om te leven als hier, Jezus.
Je bent welkom!

Magda Danckaert