KERST-SEX

Fons Nijpels 18 dec 2015

Er wordt vaak verslag gedaan over wetenschappelijke onderzoeken naar de vreemdste dingen en vaak doen de gevonden resultaten mijn wenkbrauwen naar boven gaan van verbazing. Maar nu las ik in de Britse krant ‘The Independant’ een verslag over een onderzoek naar sex op de kerstfeestjes op de werkplek. Ik verbaas me er al over dat kennelijk iemand op het idee gekomen is om dit wetenschappelijk te gaan onderzoeken. Het artikel weet te melden dat dergelijke partijtjes voor maar liefst 39 procent van de deelnemers uitmondt in het hebben van sex met een collega, op of vlakbij de plek waar de dagelijkse arbeid wordt verricht. Ik dacht eerst: "Dit kan niet waar zijn", maar 1 april is nog heel ver weg en de krant is behoorlijk degelijk en serieus, dus dit artikel gaat over wetenschappelijk vastgestelde feiten!

Nou ligt de tijd dat ik dit soort bijeenkomsten meemaakte al lang achter me, maar toen ik het nog meemaakte heb ik nooit iets gemerkt van dergelijke orgastische uitspattingen, integendeel, ze waren doorgaans tamelijk vervelend. Maar de tijden veranderen, en wie weet dit dus ook. Niettemin gaat het mijn voorstellingsvermogen te boven. Moet ik nu echt geloven dat zo’n groot deel van de medewerkers na afloop van het verplichte speechje van de directeur, manager dan wel de chef, de hielen licht en met een collega aan de rol gaat op een van de bureaus, in het keukentje ofwel de voorraadkamer, al of niet na het nuttigen van wat alcoholica? Mijn hemel dan moeten de tegenwoordige werkplekken wel broeiplekken zijn van smachtende blikken, hitsige emails en dubbelzinnigheden. En ik maar denken dat werkplekken tegenwoordig voorbeelden dienen te zijn van afwezigheid van sexisme! Maar blijkbaar gaan dus op de kerstparties ineens alle remmen los.

Nu gaat dit onderzoek over de de situatie in Engeland, en de vraag wordt dan relevant of dit ook geldt voor de werkplekken in Nederland. Ik kan daar uit eigen ervaring geen verslag over doen, dus ik roep mijn jongere medecolumnisten graag op hier duidelijkheid over te verstrekken. Ik ben benieuwd!