KERK SCHENDT MENSENRECHTEN

Fons Nijpels 24 dec 2015

In behoorlijke samenlevingen als de onze wordt gehandeld naar het principe van scheiding van kerk en staat, een van de verworvenheden van de Franse revolutie. Vele landen kennen dat principe niet en dat levert ALTIJD schending van mensenrechten op. Met name niet- of anders gelovigen zijn dan het slachtoffer. Het is niet alleen de Islam die hierin een kwalijke rol vervult, maar ook Christelijke kerken, zoals bijvoorbeeld de Rooms Katholieke, die nog steeds weigeren scheiding van kerk en staat te accepteren.

Zo is onlangs in Slovenie, lid van onze Europese Unie, een wet aangenomen die een huwelijk tussen 2 mensen van gelijk geslacht wettelijk mogelijk maakt. De overheersende RK Kerk steunde daar een referendum tegen, want deze kerk (er)kent maar 1 huwelijk: dat tussen man en vrouw, en geeft dat zelfs de status van sacrament. Dat moeten zij helemaal zelf weten, maar ze hebben volstrekt niet het recht dat aan anderen op te leggen. Daarom sluiten RK paren in Nederland ook 2 huwelijken: eerst het ‘burgerlijke’ huwelijk (dat is de juridische binding), en gaan ze daarna naar de kerk voor het ontvangen van het kerkelijke sacrament.

Helaas wordt in veel landen die scheiding niet toegepast en hebben kerkelijke bedienaars vaak ook de bevoegdheid een burgerlijk huwelijk te sluiten. Als wij Saoudi Arabie (terecht) gebrek aan respect voor mensenrechten verwijten, zouden we tegelijk eens moeten kijken naar het concrete gedrag van religieuze groepen in onze eigen wereld, waaronder dus dat van de machtige RK Kerk.

Met de steun voor dit soort referenda bezondigt de kerk zich aan het vertrappen van het mensenrechtelijke principe: scheiding van kerk en staat. Immers de aangenomen wet verandert niks aan het kerkelijk huwelijk, want heeft alleen rechtskracht als burgerlijke verbintenis. Of een kerk dat vervolgens wil bezegenen of niet, dat moeten ze helemaal zelf weten, maar ze hebben zich niet te bemoeien met de burgerlijke verbintenis tussen 2 mensen. Zoals de staat zich niet mag of zal bemoeien met de religieuze betekenis van een huwelijk.

Al die kerken weigeren gewoon te begrijpen en te accepteren dat er naast hun geloofsovertuiging ook andere opvattingen zijn, en dat zij zich alleen dienen bezig te houden met regelgeving voor hun eigen achterban.

Op dit moment vieren de Christenen hun Kerstmis, en dat is hun goed recht. Maar ze stellen dat ter discussie op het moment dat ze zo tekeer gaan als in Slovenie. Deze wereld kan alleen vrede bereiken bij respect voor elkaar.