Jij mag kiezen…

Sylvia Peters 28 dec 2015

2015, het jaar waarin Parijs tot twee maal toe diep in het hart getroffen wordt. ‘Je suis Charlie’ wordt zelfs een beladen begrip. Het zijn niet de enige aanslagen die 2015 te verwerken krijgt, wereldwijd hebben mensen te maken met terreur. Zoals bij de aanslag van de zelfmoordenaars in Beiroet of op de vakantiebestemming in Tunesië. Een rode draad is Daesh, strijders voor een zogenaamde staat die waanzin vertegenwoordigt. Ook een Russisch passagiersvliegtuig moet er aan geloven. De vliegangst neemt toe, dit borrelde al na de crash met de Airbus A320 van Germanwings. Vluchtelingen komen massaal naar Europa. Sommige Nederlanders staan op hun achterste benen en gedragen zich als de eerste de beste terreur dwaas.

We maken ons zorgen, ook al hebben we het hier goed. Hoe gaat dit verder? Hoe vergaat het de volgende generatie? Het antwoord is simpel: ‘Dat ligt aan ons…’

In plaats van klagen, schelden, veroordelen… Moeten we ons herpakken. We moeten een andere weg inslaan. We gaan stoppen met elkaar voor rotte vis uitmaken op de sociale media. We beoordelen niet meer op kleur, geaardheid en/of geloof. We stoppen zelfs met de negatieve uitlatingen over het Nederlands elftal, wat de voorrondes van het EK niet is doorgekomen. We rechten onze rug en stappen vol goede moed straks het nieuwe jaar in. ‘Je suis positief’ wordt het nieuwe begrip. We laten zien dat Nederland een heerlijk land is, waar we vreedzaam naast elkaar kunnen leven, zoals we al voor jaren hebben gedaan. We willen geen terreur, geen aanslagen en geen fobie voor wat dan ook hebben. We gaan met elkaar in gesprek en zoeken oplossingen. We staan open voor anderen, maar vergeten ook niemand in onze directe omgeving. We verwelkomen iedereen die mee wil bouwen aan een vreedzame toekomst voor de nieuwe generatie.

Wat doen we met de idioot, de gewelddadige, de racist, de profiteur, de extremist en de negatieveling? Die laten we kiezen uit twee opties:
1. ‘je suis positief’ en je helpt mee om een vreedzame toekomst te bewerkstelligen.
2. ‘je ne suis pas un Nederlander’

Meer keus is er niet.