Hoe voorkomen we een volgende vluchtelingenstroom?

Vluchtelingen, veel mensen hebben het erover. Waarom is er niks gedaan aan de situatie in Syrië en omgeving voordat de vluchtelingenstroom op gang kwam? Waarom is er niet proactief gehandeld? Had er wel iets aan gedaan kunnen worden? En hoe gaan we dit in de toekomst proberen te voorkomen? Vele vragen waar men het antwoord niet op weet. In deze column zoomen we verder in op die laatste vraag, want vooruitkijken is tenslotte beter dan terugkijken.

Maar wat moet er dan gedaan worden om deze stroom in het vervolg te voorkomen? Natuurlijk, er moet een probleem worden gevonden voor de oorlog in Syrië en elke andere oorlog waar een stroom vluchtelingen mogelijk een gevolg van kan zijn. Maar daar gaan we het niet over hebben, want dat is niet het enige.

Want voor de mensen die enkel denken dat dit soort stromen komen door oorlogen en geloofsconflicten heb ik nieuws, dat is niet de oorzaak. Het gevolg is in bijna alle gevallen een slecht leven. Vaak een gevolg van een lange droogte, misoogst of natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen. Maar wat hebben al deze dingen nu met elkaar gemeen? Juist, dit zal in de toekomst allemaal vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering.

Als wij op deze voet doorgaan met het bestrijden van klimaatverandering, of eigenlijk met het niet bestrijden van klimaatverandering, dan kunnen we wachten op de volgende vluchteling stroom. En dit keer zullen niet alleen mensen uit het Midden-Oosten, een plek waar meer en meer conflicten zullen ontstaan door hevige droogte, hun heil in het mooie Europa komen zoeken. Dit keer zullen de mensen uit bijvoorbeeld Bangladesh meekomen, een land wat net als Nederland voor een erg groot gedeelte onder de zeespiegel ligt. Als we op deze voet doorgaan zal een groot deel van Bangladesh overstromen en de miljoenen mensen die alleen al in deze gebieden wonen zullen hun heil ergens anders moeten zoeken. En dan hebben we het alleen nog maar over Bangladesh, laat staan alle andere landen die erg veel gevolgen zullen ondervinden van de klimaatveranderingen.

Veel mensen zouden de vluchtelingen stroom van nu hebben willen voorkomen, maar dat is te laat. Maar het is nog niet te laat om wat aan de volgende stroom te doen. Dit kunnen wij en onze politici nu bereiken bij de klimaattop in Parijs door tot een goed een ambitieus akkoord te komen. En daarom ben ik, net zoals Elon Musk, vóór een carbon tax. Maar wie ben ik, ik blijf een simpele werktuigbouwkunde student.