Het geloof 2.0

Sylvia Peters 5 dec 2015

Het wordt echt tijd voor een nieuw geloof: het geloof 2.0. Ondanks dat ik zelf niet zo’n fervent aanhanger van het ‘geloven’ ben, kon ik me hier wel in vinden. Dus ik geloof tegenwoordig ook, namelijk in 2.0 Natuurlijk wil ik, zoals een goed gelovige betaamd, mijn overtuiging graag met jullie delen. Opdringen mag helaas niet. In tegenstelling tot sommige andere geloven, wordt de vrijheid van anders denken bij dit geloof te veel gerespecteerd.

Natuurlijk mag u van mij best even naar de 13 waarden van 2.0 kijken. U blijft zelf vrij in uw keuze om ook dit geloof aan te hangen. Ik zet geen voet tussen de deur en ik zal ook uw hoofd er niet afhakken als u denkt dat het niets voor u is. Lees het gewoon eens door en laat het op u inwerken. Er komt geen heilige kracht aan te pas, slechts een gezond verstand.

1- Diegene die u vereert bent u zelf. Geloof in uzelf zonder hierbij een ander te schaden.
2- Respecteer het leven van uzelf en een ander. Iedereen leeft maar één keer op deze aarde, dus ga er zorgvuldig mee om.
3- Deze aardbol is ons tijdelijke ‘Thuis’. Hou hem leefbaar en beschikbaar voor iedereen.
4- Gebruik uw verstand bij handelen of spreken. Verplaatst u eerst in die ander. Zou u dit leuk vinden?
5- Geweld is vaak slechts een poging om er zelf beter van te worden. Zou u het slachtoffer willen zijn?
6- (Ver)oordeel een mens niet op de buitenkant. Een huidskleur of uiterlijk zegt niets over het karakter. Net zoals een afkomst, geloof of een geaardheid dit niet doet.
7- Blijf van andermans leven en eigendommen af. Het geeft u meer voldoening als u er zelf uw best voor heeft gedaan.
8- Het verafgoden van macht en geld brengt u minder ver, dan het hebben van kennis en een goede gezondheid.
9- Niet iedereen denkt hetzelfde, wees hier dankbaar voor. Niemand wil een ‘eenheidsworst’ als maatschappij.
10- Oplossingen geven meer voldoening dan halsstarrigheid. Met elkaar in gesprek blijven, kan een uitweg bieden.
11- Schelden, pesten en dreigen zijn symptomen van het ontbreken van sociale en emotionele capaciteiten en een normale dosis verstand. Probeer dit gemis aan te vullen.
12- Geweld op basis van een geloof kan door geen enkele god verzonnen zijn. Heilige grond verliest zijn heiligheid als hier door geweld bloed vloeit. Leef niet volgens (schijn)heilige normen.
13- Een geloof hoort in je hart en je hoofd. Hou het daar!