Het formule 1 seizoen is voorbij.

Het Formule 1 seizoen is voorbij, het seizoen is voorbij. Als F1 fan ben ik daar niet blij, maar ergens ook weer wel.

Het afgelopen seizoen heb ik met verbazing de berichtgeving gevolgd en diverse gesprekken afgeluisterd en gehad met mensen die voorheen nooit iets met de autosport te maken wilde hebben.
Maar hier was Max Verstappen, het 18 (destijds 17) jarige talent dat heel Nederland over de F1 kon laten praten.

Begrijp me niet verkeerd ik ben fan van Max, hij deed het fantastisch dit seizoen, en is heel volwassen, heel tactisch en heel rustig in zijn acties.
Heel mooi ook om te zien, hoe hij Nasr inhaalde op Spa, ik kon het niet geloven.

Ik ben echter ook een groot Renault fan, en om al deze mensen te horen zeggen dat Renault niet in de F1 thuishoort omdat ze alleen maar slechte motoren maken. Kon mij wel eens danig in het verkeerde keelgat schieten.
Nu is het zo dat ze het afgelopen seizoen en het seizoen daarvoor niet op sterkte waren, net als Honda dat ook een goede naam heeft in de F1, en in mindere mate Ferrari.

Alles heeft te maken met de nieuwe regels en de nieuwe motoren die door de FIA werden ingesteld. De V8 werd ingeruild voor een V6 in combinatie met een ander hybride systeem. Alsmede een ontwikkelverbod.
Dit was goed nieuws voor Mercedes en Ferrari, die de juiste set-up hadden gekozen en dus hun software keer op keer konden aanpassen. Renault en Honda moesten zogenaamde tokens gebruiken voor verbetering van de motor maar mochten de set-up in de basis niet veranderen, waardoor ze altijd power tekort blijven komen. Al is de betrouwbaarheid zeer zeker verbeterd in de 2e helft van het seizoen.
Nu zijn ze niet meer uitgevallen vanaf dat moment, maar liet alleen het vermogen wat te wensen over. Erg jammer, maar volkomen begrijpelijk. Mercedes en Ferrari hadden dat ook wel eens. Ja dat is de F1. Niet omdat ze een hekel hebben aan Max, integendeel de hele paddock is verzot op die gozer, en elk team wil hem vastleggen.

Volgend seizoen mogen de teams door ontwikkelen, kansen voor Renault en Honda om alles te verbeteren. Alleen jammer dat Max nu net op dit moment een Ferrari gaat rijden en ik dus niet blij kan worden van de lovende woorden voor Renault. Want we houden hoop!