Groeten uit de Malediven

ben schaafsma 20 dec 2015

Ik ben uiterst naïef waar het gaat om loterijen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de hoofdprijs eens bij mij zal vallen. Bij de aankoop van een lot zie ik mijzelf al op een luchtbedje liggen, dobberend op de Indische Oceaan. Op het witte strand zwaait mijn vrouw naar mij. Zij drinkt een cocktail door een rietje uit de kokosnoot in haar hand. Daarom neem ik op de dag van een loterijtrekking altijd afscheid van mijn collega’s. Dan heb ik dat alvast achter de rug. Maar elke maand word ik dan door loterij-zwartkijkers geduldig maar ook een beetje neerbuigend gewezen op de te verwaarloze winkans. Ik moet wel oliedom zijn om mij te verheugen op een kans op de hoofdprijs van 1 op 5 miljoen!

In de jaren 80 werden gevangenissen zo gebouwd dat de gedetineerden de illusie hielden dat ontsnappen mogelijk is. Dan zouden de boeven meer het gevoel hebben dat ze er zelf voor kiezen om in de gevangenis te zitten en dus meer hun verantwoordelijkheid nemen. Zonder die illusie zou de gevangenispopulatie depressief of opstandig worden. Gelukkig is mijn leven niet te vergelijken met dat van gedetineerden maar ik heb zo mijn momentjes waarin ik zoek naar de zwakke plekken in de muur. Als ik op maandagochtend om zeven uur bij een koude bushalte sta te wachten, knoop ik in gedachten de natte lakens aan elkaar voor een ontsnappingspoging.

Iedereen die wel eens een escapemovie heeft gezien weet dat je een plan moet hebben als je eenmaal over de muur bent. Zonder plan is alle moeite voor niets geweest. Juist dat plannen is bij ons thuis het favoriete gezelschapsspel. Gevoed door een brandstof van wijn en bier gaat de lange termijnplanning ons verbazend goed af. Veel beter en ook veel sneller dan de managers op mijn werk, kunnen wij precies aangeven wat onze doelen zullen zijn en hoe we daar willen komen. Het helpt natuurlijk wel als je de beschikking hebt over de financiële armslag die de hoofdprijs ons zal bieden.

Ik laat mij deze voorpret niet ontnemen door de loterij-ongelovigen. Dat dagdromen is veel te lekker. Daarom wens ik hierbij mijn collega’s alvast het beste voor 2016. Ik zou dat normaal gesproken op maandagochtend 4 januari hebben gedaan, maar je begrijpt het al: dan zit ik op de Malediven.