GRIEKSE TOESTANDEN IN TWENTE

Fons Nijpels 7 dec 2015

Voetbalclub FC Twente verkeert in zwaar weer. De tot voor kort in de top meedraaiende vereniging, is afgezakt tot bedenkelijk niveau en er is zelfs reeel degradatiegevaar. Daarnaast is de door voorzitter Munsterman gecreerde financiele puinhoop enorm, en de vergelijking met de toestand van Griekenland dringt zich op. Er is sprake van geheime Cypriotische contracten, opzettelijke overtreding van KNVB regels, en bijlagen bij contracten die toch op straat zijn komen te liggen, terwijl ze dubbel geheim hadden moeten blijven. Het is allemaal niet te geloven en toch blijven de supporters de club steunen.

Ook de gemeente dreigt voor 17 miljoen euro het schip in te gaan, en overweegt nu de handel overeind te houden met een nieuwe garantstelling van 32 miljoen. Mij duizelt het alweer, en ik snap niet dat dit allemaal kan. De duurbetaalde spelers zijn er inmiddels vandoor.

Het is niet voor het eerst dat gemeentelijke overheden commerciele voetbalclubs overeind moeten houden met allerlei bochtige constructies. We hadden Groningen, Eindhoven, Dordrecht en Kerkrade en vast nog veel meer, en walging vervult mij ook nu weer. Wat moet de gemeentelijke overheid met het overeind houden van commerciele puinhopen en duidelijke scheve schaatsrijders? Alleen omdat een deel van de bevolking ten koste van alles een topvoetbalclub wil? De vergelijking met Griekenland gaat helemaal op. Dit kan en mag niet.

En toch is er een verschil met Griekenland; een heel land kapot laten gaan is ondoenlijk, maar een voetbalclub in zijn sop gaar laten koken, kan heel goed. Een gemeenschap kan best zonder topvoetbalclub en genoegen nemen met amateurvoetbal. Is misschien zelfs socialer dan wat nu dreigt te gebeuren: de gemeenschap laten opdraaien voor onvoorstelbare financiele gaten.

Ik ben dan ook mordicus tegen het voorstel dat de gemeente opnieuw garant gaat staan. Dit wegsmijten van belastinggeld moet onmiddellijk afgelopen zijn, en niet alleen in Enschede. Het moet gemeenten eenvoudig verboden worden, of onmogelijk gemaakt worden, om in dit soort ondernemingen te stappen. Laat het commerciele voetbal de eigen broek maar ophouden, en anders maar gewoon failliet gaan. Die Griekse toestanden in Twente, en ook elders, moeten onmiddellijk ophouden!