Goed voorbeeld doet goed volgen

Christian Zwaans 21 dec 2015

Een AZC is maar een vreemd iets. Voor de één een nieuw begin, voor de ander het einde. En dan het einde in de zin van: ‘mijn hele leven verandert nu en dat kan ik niet aan!’. Of er in de buurt nu wel of geen AZC uit de grond tevoorschijn komt, heel ons land valt er over. Want al die vluchtelingen en asielzoekers zijn best welkom, zolang het er maar niet teveel zijn, ze zich volledig aanpassen aan onze wetgeving en maatschappij en we geen last van ze hebben. Met andere woorden: zolang ze ons oude vertrouwde leventje maar niet verstoren. Want het is natuurlijk bijzonder vervelend als je niet meer kan leven zoals je dat gewend bent.

Voel je ‘m al? Voor de meeste vluchtelingen is het dus ook vervelend dat ze niet meer kunnen leven zoals ze gewend zijn. Maar ja, ze zijn nou eenmaal in ons land dus moeten ze zich maar aanpassen. Gelukkig geven wij het goede voorbeeld, toch?

Behalve dan die keren dat er geweld gebruikt wordt bij het protesteren, de keren dat er mensen gediscrimineerd worden, de keren dat we elkaar verrot schelden, de keren dat er trein-, ambulance of politiepersoneel wordt mishandeld, de keren dat we anderen het licht in de ogen niet gunnen en de keren dat we onszelf beter vinden dan de rest.
De vraagstukken blijven liggen. Het gaat niet alleen meer om een extra AZC. Het is breder dan dat. Meer of minder vluchtelingen? Meer of minder tolerantie? Meer of minder vrijheid van meningsuiting, ook als dat tegen jouw mening in gaat? Meer of minder regie bij de overheid laten? Meer of minder verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we met z’n alleen leuk kunnen leven? Ik weet het ook niet.

Maar blijkbaar ben ik niet de enige, want het is een flinke rotzooi in het land. In de hele wereld. Niemand weet nou echt wat er gedaan moet worden. Tientallen hotemetoten overleggen dagenlang om te bedenken hoe ze het klimaat op aarde kunnen verbeteren. Maar tegelijk ook welvaart en luxe kunnen houden. Zouden we niet gewoon een beetje te verwend zijn geworden? Tevreden zijn met wat je hebt is prima. Tevreden zijn met de vrijheid die je (nog?) hebt. Maar als je echt verandering wilt in deze maatschappij, wil ik graag verwijzen naar het bekende spreekwoord: “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Dat zouden meer mensen moeten doen.