“Gods wegen zijn ondoorgrondelijk”

P.B.Panday 18 dec 2015

Een veel gehoorde en gebruikte opmerking. Te pas en te onpas. Toch illustreert het, volgens mij, het besef van wie wij zijn. Net zo nietig ten opzichte van “God” als de luis in de pels van een olifant. Wij lijken heel wat te kunnen en toch hebben wij een heleboel niet in de hand. Met een heleboel bedoel ik zo’n 90 procent van de honderd. Overdreven? Nee.
Met de wetenschap van nu valt niet te ontkennen dat wij geen creatie van God, Allah, Bhagwaan of Yaweh kunnen zijn, wat ook de meerderheid van ons hiervan vindt. De natuur is de oorzaak van het ontstaan van alles, dan ook echt alles. Van een microbe, een dood blad tot het gehele universum. De natuur is transcendent en immanent. Transcendent is scheppend en immanent is allesomvattend.
In het verre verleden hadden wij nog niet het besef wat wij nu hebben. Voor de prehistorische mens was de natuur een zeer abstract geheel en de natuurverschijnselen zeer mysterieus. De bobo’s van die tijd konden dan ook de massa wijs maken dat de aarde plat was, dat wij in de aarde leefden, dat de aarde in het centrum van het heelal stond, dat de zon opkwam en onderging en dergelijke. Veel meer konden ze niet bedenken, toch moesten zij geloofwaardig overkomen. Tenslotte waren zij de “geleerden”, dus moest er iets op worden gevonden.
Er werd een schepper bedacht en allerlei krachten toegekend. Die zou de mens geschapen hebben naar “Zijn” evenbeeld. De rest van “ZIJN” schepping was ten behoeve van de mens. Ondanks dat de mens zich keerde tegen haar schepper, was “HIJ” nog altijd bereid de mens te helpen, echter onder voorwaarden. (Haha, hoe kan de olifant de strijd verliezen van de luis?) Toch spraken deze verhalen tot de verbeelding van de massa en het ontstaan van de religie en het godendom werd een feit.
Niet dat wij alwetend zijn, nee, maar wij weten nu onmiskenbaar veel meer dan onze voorouders. Met de tijd zijn heel wat achterhaalde theorieën en ontdekkingen gesneuveld ten bate van nieuwe. Wij zijn behoorlijk gemoderniseerd, doch slechts ten dele geliberaliseerd. Zolang onze geest niet vrij is van alle indoctrinatie, zullen wij blijven beïnvloed worden door zaken die remmend werken op onze mentale ontwikkeling. Religie is de grootste belemmerende factor voor integratie op allerlei niveaus. Een advies: “Wil je echte bevrijding meemaken, maak jezelf onafhankelijk en beleef de ervaring van miljoenen die jou zijn voorgegaan.”