GEZONDHEID OP HET NIEUWE JAAR

Fons Nijpels 28 dec 2015

De beweringen over de gezondheidseffecten van voedsel vliegen maar rond. Vergeten is Montignac, nee nu treden weer andere profeten op. We mogen geen brood meer eten, laat staan pasta, en alles moet glutenvrij zijn. Ik geloof er allemaal geen barst van; sinds de uitvinding van de landbouw eet de mens brood, en als dat schadelijk zou zijn, was het al lang opgevallen. Spelt brood? Heel goed voor de portemonnee van de producenten! Ik hou het gewoon op mijn dagelijkse sneetjes bruin, ja ook nog met kaas.

Tegelijk volgt de ene waarschuwing na de andere. We worden te vet (obesitas), er bestaan eetstoringen, we bewegen te weinig (diabetes), eten te veel vlees en ga maar door. Daar zit natuurlijk wel de nodige waarheid in, om maar niet te spreken over de schadelijkheid van roken, drugsgebruik, onveilige sex, alcohol etc. En natuurlijk is veel voedsel ongezond door teveel suiker, zout en andere toevoegingen. Aangezien de fabrikanten dat niet vrijwillig oplossen dient de overheid in te grijpen. Als de consument suiker of zout wil toevoegen kan ze dat heel goed zelf! Dat spul er zelf uit halen is heel wat moeilijker…

Tegelijkertijd wordt voorspeld dat onze levensduur de komende tientallen jaren nog zal groeien, waarop zelfs overheidsmaatregelen zijn gebaseerd. Dus kennelijk zijn al die gezondheidseffecten minder schadelijk dan voorgesteld. Anders zou het worden weerspiegeld in hogere sterftecijfers, en lagere leeftijden. Enige relativering is dus op zijn plaats, hetgeen niet wil zeggen dat een gezonde leefstijl niet van belang is. Maar de schijf van 5 is nog steeds wel toepasbaar, en een glaasje van het een of ander op zijn tijd mag ook best.

Dus proost op -, en welkom voor, het Nieuwe Jaar! En daar mag best een ongezond vette, niet glutenvrije, van meel vervaardigde, en met suiker overstrooide oliebol bij!