Gewoon een kunstje

Krantenkoppen. Over Rutte, die je weet wel, die ideale schoonzoon die geen vrouw heeft. Die met een minzame lach alles wat hij en zijn Binnenhofkliek teniet doen lijkt te pareren. Die man met die Teflon-kop. Die man die gelukkig voor hem als hij in politiek zwaar weer of lastiger vaarwater komt, iets aan afleidingsmogelijkheden ziet. Zoals vorig jaar met de MH17. “Ik zal niet rusten voor de daders zijn gepakt”. Grote woorden. Poetin lacht zich rot.

Als ik de denkbeeldige schoonmoeder van deze Rutte zou zijn, zou ik hem zelfs de afwas niet toevertrouwen. Nou ja, misschien het afdrogen van plastic bekertjes. Van die onkreukbare die je daarna toch snel weggooit. Een ei koken gaat te ver voor een zacht ei. Ondanks die laag teflon. Ogenschijnlijk, het is rubber of misschien wel plastic. Nadeel van plastic, behalve dat het onoplosbaar is, is dat het smelt bij hogere temperaturen. Dan ziet een masker, want dat draagt hij, er ineens anders uit. Zoals tijdens en na het debat over het nu schaamteloze kamerlid Teeven, Opstelten en van Miltenburg. Niet toevallig alle drie VVD-leden. Net als trouwens Loek Hermans en meer van die zakkenvullende bijbaantjesjagers. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de grote problemen bij zorginstellingen en woningcorporaties

Dat “het kabinet Rutte” over toekomstige lijken gaat is al langer helder. Denk maar aan bijvoorbeeld ouderenzorg en meer sectoren met zorgwekkende ontwikkelingen. Gevolg van een beleid dat wordt uitgevoerd door twee partijen, zijn VVD en laten we de PvdA niet vergeten. Al daalt het aantal kiezers zo snel dat die partij binnen afzienbare tijd weinig meer zal zijn dan een splintergroepering. Wat me trouwens doet denken aan al die trawantenclubjes waaraan concessies worden gedaan om nog iets van beleidsplannen afgehamerd te krijgen.

Dat onze minister-president niet voor alles wat misgaat verantwoordelijk kan worden gehouden is onzin. Het is zijn ploeg onder zijn politieke leiding. Hij is de baas, of doet alsof. Dat past dan wel weer onder of achter dat masker van de allemansvriend die toevallig het land bestuurt. Die functie heeft hij zelf aangenomen, bij vol politiek bewustzijn. Daarom mag ik nu lekker stevig van leer trekken. Bovendien heb ik volkomen gelijk.

Volgens een krantenkop is Rutte zijn magie kwijt. Magie is toverkunst. Dat is meer als bijvoorbeeld Hans Klok, een illusionist en voor de goede orde, een bijzonder goede. Dat geldt niet voor Rutte, die door het (tover)stof gaat.