Gewoon doen.

“Nieuwe ronde, nieuwe kansen”, en “Een goed begin is het halve werk”, luiden de spreekwoorden.
In januari, zo aan het begin van het nieuwe jaar, zetten veel mensen zichzelf nieuwe doelen, dingen die ze het komende jaar willen bereiken of doen. Dit onder het motto “Goede voornemens”, want dat klinkt wat officiëler. Maar heeft het eigenlijk wel nut?
Het is natuurlijk leuk om, wanneer je nieuwjaarsvisite vraagt: “En? Nog goede voornemens?”, los te barsten in een opsomming aan positieve levensveranderingen en plannen, maar ze daadwerkelijk waarmaken is een tweede.

Algemeen bekend is dat het grootste deel van die voornemens moeilijk vol te houden is, ze al na een paar weken opgegeven worden of simpelweg niet reëel zijn. Want daar begint het. Bedenk voor jezelf of jouw voornemen een echt doel is, of dat je het hebt bedacht omdat dat nu eenmaal zo lijkt te horen. Omdat het inmiddels een soort traditie is geworden.
Mijn tip is dus: neem jezelf en je doelen serieus. Denk aan wat je precies wil bereiken, en vooral ook waarom. Maak een lijstje met de positieve kanten van je voornemen(s), als motivatie voor jezelf.
Plak dit lijstje bijvoorbeeld in je agenda, op je pakje sigaretten, op de koelkast; een plek waar je het tegenkomt wanneer je dreigt terug te vallen in oude patronen. Begin er desnoods een blog over.
Iets anders wat kan helpen, is je voornemen in stukjes hakken en je stappen delen met de mensen om je heen. Zij kunnen je dan helpen, je aan je doel herinneren of misschien willen ze wel meedoen! Samen sta je immers sterker dan alleen.

Het laatste wat ik jullie op het hart wil drukken is dat het echt niet perfect hoeft. Dat het opeens 2016 is in plaats van 2015 maakt je niet opeens een ander mens. Verwacht dat dus ook niet van jezelf! Ikzelf ben hier ook heel goed in; te veel van mezelf verwachten en zó fanatiek aan de slag gaan dat het mislukt. Ik spreek uit ervaring en ben nog maar 15. Kun je nagaan.
Trouwens, waarom zou je wachten met, bijvoorbeeld, naar de sportschool gaan tot het nieuwe jaar? Doelen kun je jezelf altijd stellen, en wat mij betreft moet je dat ook doen. Zonder doelen en uitdagingen is het leven ook maar zo saai. Maar wacht daarvoor niet tot die bepaalde 12 uur ’s nachts. Als je iets echt wilt, kun je daar op ieder moment mee beginnen. Waarom zou dat perse 1 januari moeten zijn?