Ga toch fietsen!

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker kwam vandaag met een baanbrekend interview tegenover de NOS. Vol goede moed zal ze de auto ingestapt zijn vanmiddag, met in haar hersenpan dé oplossing voor een probleem wat de overheid op jaarbasis zo’n 200 miljoen euro zou kunnen besparen! Geen bedrag om te negeren, en juist daarom verwacht je een concreet plan van de voorzitster van het Nederlands ministerie van Onderwijs.

De situatie was als volgt:
Studenten kunnen gratis reizen met hun ov-chipkaart, studenten maken te veel gebruik van hun gratis ov-chipkaart.
Scenario’s van hetgeen Bussemaker zou zeggen kwamen meteen in me op: ‘Andere financiële hulpmiddelen waardoor studenten goedkoper op kamers kunnen?’ ‘Betere voorlichting op de middelbare scholen, zodat de uitval minder groot is en langstudeerders grotendeels vermijd kunnen worden?’

De oplossing van mevrouw Bussemaker was simpel, doch elegant: ga toch fietsen!
De lege blik in haar ogen terwijl ze deze woorden uitsprak had iets weg van het gezicht van een 8-jarig kind die net te horen heeft gekregen dat Sinterklaas, de kerstman en God niet bestaan en dat hij verzocht wordt binnen 24 uur het pand te verlaten wegens achterstallige huurbetaling.
Alsof dit nog niet genoeg reden was om een biertje open te trekken en te proosten op de onzinnigheid van het leven, had ze nog een verzoek voor de eigenwijze studenten:
Heb je geen zin hebt om 9 à 12 uur per dag op de fiets te zitten, wil je dan alsjeblieft niet tijdens de spits reizen? Studenten hebben er namelijk een handje van om dat te doen, vaak voor hun plezier, de lullo’s.

Het vervelende aan deze situatie is dat ik me gerepresenteerd zou moeten voelen door de minister van Onderwijs, terwijl Bussemaker hier duidelijk laat blijken dat ze geen idee heeft hoeveel studenten dagelijks met de trein reizen omdat het simpelweg niet anders kan. De trein is überhaupt bedoeld voor afstanden die onoverbrugbaar zijn met de fiets/bus. Dat Bussemaker dat zelf niet kon bedenken voordat ze dit interview gaf aan de grootste Nederlandse oproep stemt me treurig, maar ik voel ook een soort melancholische empathie voor de beste vrouw, ze lijkt simpelweg niet beter te weten.

Ik wil dan ook bij deze mijn excuses aanbieden aan tante Jet (Sorry dat ik tante zeg, ik hecht me nogal snel aan mensen). Niet alleen voor het volgen van mijn rooster maar ook voor het overmatig gebruik maken van mijn gratis ov-chipkaart, morgen denk ik wel tweemaal na voor ik de trein instap.