#eigenschuld

Als toekomstig journalist voel ik me onderdeel van het nieuwe ‘wat je wel tegen freelancers zegt maar niet tegen de bakker’. Voor alle gelukkige personen die nog niet wat deze hype inhoudt zal ik het zo kort en bondig mogelijk zeggen: freelancers voelen zich benadeeld omdat er vaak van hun wordt verwacht dat de diensten die ze bieden gratis zijn. Op sociale media plaatsen zij doen hun verhaal met daarbij #tegendebakker. Want aan bakkers wordt nooit gevraagd of het brood gratis mag zijn, en of ze anders later pas mogen betalen terwijl dit volgens freelancers continue bij hen gebeurt.

Als student journalistiek heb ik op Facebook heel wat ‘vrienden’ in de freelancewereld. Mijn tijdlijn is dan ook een grote hashtag geworden.
In de eerste plaats moet ik even zeggen dat van iedere ‘hashtag’ die getypt wordt er een stukje van mijn vertrouwen in de mensheid verdwijnt. Ten tweede lijkt het erop alsof iedereen die ook maar een enkele negatieve ervaring heeft met dit fenomeen zich slachtoffer waant. Natuurlijk is het vervelend als er keer op keer verwacht wordt dat mensen gratis gebruik kunnen maken van je diensten, maar zal je het zelf niet een beetje veroorzaakt hebben? Misschien ben je niet duidelijk genoeg geweest. Heb je ervoor gezorgd dat andere mensen je niet serieus genoeg nemen. Wie weet is het je eigen schuld dat mensen denken over je heen te kunnen lopen en je kunnen gebruiken.

Het lijkt me een goed idee als alle ‘zielige’ freelancers zich minder zielig gaan vinden en gaan nadenken over waarom mensen denken gratis gebruik van je product te kunnen maken. Als mensen hun bevinden op Facebook willen posten hou ik ze niet tegen. En ondanks dat er nu een stukje vertrouwen in mezelf verdwijnt zal ik alvast een tip geven onder welke noemer ze het kunnen plaatsen: #eigenschuld