Een miljoe-oe-oen

maja noteert 2 dec 2015

Eén miljoen euro willen VVD en PVDA vrijmaken voor beveiligingskosten voor culturele instellingen die het vanwege veiligheidsrisico’s niet meer aandurven een debat of tentoonstelling te organiseren. De partijen willen hiermee het vrije woord en de expressie steunen.
Dankzij dat miljoen kunnen we nog naar een lezing waar een hoogleraar zijn beschouwingen (hij spreekt bijvoorbeeld over de gevaren van ideologish denken) met ons deelt. We beleven een leuk avondje en bovendien draagt het bij aan onze intelligentie. We hebben het voorrecht onze visie te verruimen. Ook het bekijken van kunst draagt daaraan bij. Maar als dat miljoen op is, zouden er dan geen debatten en exposities meer plaatsvinden?

In wat voor primitieve staat zouden we ons bevinden als er geen ruimte zou zijn voor kunst en cultuur???

De mens heeft een sterke drang tot zelfactualisatie en daarom denk ik niet dat we afglijden naar een situatie waarin slechts lichamelijke behoeften (eten, drinken, slapen) aan bod komen. We zullen daarom, als dat miljoen op is, genoodzaakt zijn om over te schakelen op ondergrondse communicatievormen. Er zal zich vanzelf een geheime taal ontwikkelen zodat we het debat voort kunnen zetten en kunstenaars zullen illegale wegen vinden om hun werk toch te exposeren. Het aanleren van deze taal zal een beroep doen op de intelligentie van de hele bevolking, en dus zal zo’n proces misschien wel een eeuw in beslag nemen. Men zal zich tot het uiterste inzetten om de geavanceerde codes onder de knie te krijgen. Als onze achterkleinkinderen dát punt bereikt hebben, zal er een debat zonder enig gevaar plaatsvinden….

Na een paar slagen van een stenen bijl tegen een boom verzamelen de toehoorders zich op de ijsvlakte. Hun pels beschermt hen tegen de snijdende wind. De basstem van de hoogleraar met het lage voorhoofd en de borstelige wenkbrauwen bereikt het publiek. ‘Oe,’ roep hij en hij herhaalt dit nog een paar keer. De auditoren begrijpen de boodschap. Na afloop zal er werk van een maatschappijkritisch kunstenaar getoond worden; een paar bruine strepen op een afgebroken rotsblok.

Dat miljoen, hoe snel zou dat op zijn?