Een goed voornemen voor 2016

Johan Jong 5 dec 2015

Als ze aan mij vragen wat ik voor werk doe en ik geef aan dat ik in de ouderenzorg werk dan is het eerste wat ze zeggen “Ah bah dat is toch billenwassen en mensen voeren?” en ik antwoord dan “Inderdaad dat is ook bewoners begeleiden met wassen en aankleden en het helpen bij het eten geven omdat mijn bewoners het zelf niet meer kunnen. En als ik dat dan zo zeg dan zie je ze kijken “O is er nog meer dan?” Ja er is nog veel meer wat je doet als verzorgende. En natuurlijk is dat niet altijd een leuk klusje om een bewoner te wassen of te helpen met eten geven, maar ik kan ze moeilijk de hele dag in hun vieze kleren laten lopen, ruikend naar ontlasting en urine alleen maar omdat ze het zelf niet meer begrijpen omdat ze aan het dementeren zijn.

Werken in de zorg is niet altijd even leuk. Je komt met zieke, stervende, agressieve of psychische cliënten in aanraking waar je natuurlijk ook hele leuke dingen mee meemaakt . Jammer genoeg door de bezuinigingen in de zorg is er weinig personeel die leuke dingen met de cliënten kunnen doen. Activiteitenbegeleiders en keukenhulpen worden weg bezuinigd en de vrijwilligers worden ook schaars.

Ik wil u daarom als lezer uitdagen om als goede voornemen voor het jaar 2016 een aantal dagen als vrijwilliger mee te lopen in de zorg zodat u de cliënten een aantal onvergetelijke dagen kunt geven. U als vrijwilliger kan net dat kleine beetje extra geven. En nee u hoeft dit geen hele dag te doen. Dit kan een ochtend, een middag of een avond zijn. Het kunnen ook 2 uurtjes zijn u mag zelf kiezen. En nee geef niet meteen na 1x op zoals dat altijd gaat bij goede voornemens probeer het een aantal dagen vol te houden dan pas kunt u zeggen of het echt niks voor u is, maar geloof mij ik weet zeker dat het u zult bevallen zeker als u de blijde gezichten van de cliënten ziet en de dankbaarheid van de cliënten ontvangt. Dit kan al zijn door een luisterend oor te bieden, een wandeling te maken, een spelletje te doen of voor de cliënten te koken.

Bent u al vrijwilliger TOP misschien kunt u dan in uw omgeving kijken of er nog kennissen zijn die dit ook leuk vinden om te doen.
Het maakt ook niet uit wat voor achtergrond u heeft iedereen kan het. De stoere bouwvakker, de Hells angel maar ook de rechter.

Laten we met z’n allen 2016 uitroepen tot het jaar van de vrijwilliger.

Dus namens mij, al mijn collega’s in de zorg en natuurlijk alle cliënten alvast bedankt en wij zien u graag als vrijwilliger in de zorg.