DOMME DROGERS

Fons Nijpels 2 dec 2015

Er is een klimaattop gaande in Parijs. Dat gaat over voorkoming van temperatuurstijging van onze aardbol. De effecten zijn inmiddels bekend en nauwelijks meer omstreden. Het gaat daarbij over de grote processen zoals de industriele uitstoot, en andere grootschalige, klimaatbeinvloedende processen.

Energieverbruik is iets dat we allemaal doen en ook goeddeels onvermijdelijk is. En toch zijn ook hier kleine dingen aan te wijzen, waarmee we op persoonlijk niveau kunnen bijdragen aan vermindering van energieverbruik. Het gaat dan over energiebesparende lampen, tijdig vervangen van energieslurpers door meer groenere apparaten, Gewoon het licht achter je uit doen, en zo voort.

Maar nog steeds komende er ook volstrekt onnodige energieverbruikende dingen op de markt. Deze dagen is actueel: speelgoed met batterijen: mensen koop dat toch niet, het is allemaal onnodig energieverbruik. En pedagogisch ook niet zo verantwoord.

Zelf stoor ik me in het dagelijks leven vooral aan die electrische handdrogers, die op steeds meer plekken verschijnen en die enorme energieslurpers zijn. En niet alleen dat, ze maken ook nog een kolere herrie, alsof je naast een startbaan staat. In de vertrekken waar deze dingen hangen, zie je ook steeds meer kranen die werken op een electronisch oog. Niet alleen dat je heel vaak moet zoeken hoe deze kraan nou weer aan de gang te krijgen is, en hapert het mechaniek, maar ook dit werkt op energie en dat is dus volslagen overbodig. Want wat is er nu mis met op spierkracht een kraan open en dicht doen? Hebben we daar nu echt zo’n peperduur electronisch snufje voor nodig? Heel vaak regelen ze ook nog automatisch dat er verwarmd water uitkomt. Ook dat is onnodig energieverbruik: we kunnen best onze handen met koud water wassen. Irritant is ook nog dat je geen keus gelaten wordt: het mechaniek maakt het voor je uit.

Doorgaans hangen deze energieslurpers ook nog in ruimten met mechanische luchtverversing, soms zelfs airco. Dus aan de ene kant is een machine bezig de lucht te koelen, en tegelijk draait er een machine die de lucht verwarmt. Hoe dom kunnen we bezig zijn?

Persoonlijk boycot ik die handdrogers; ik gebruik een papieren handdoek, of laat mijn handen aan de lucht drogen, een kwestie van seconden. Dus ik roep u op dit voorbeeld te volgen! En de bedrijven om te stoppen met het installeren van deze geld- en energieverspillers. Weg met die drogers!