Decembergevoel

Huisman 4 dec 2015

Het zijn hectische tijden; terreurdreiging komt steeds dichterbij en dan bedoel ik niet de naderende kerstvakantie van mijn vrouw. Eerst dacht ik nog dat het opgeblazen verhalen waren met al die terroristen en dat het allemaal wel los zou lopen. Inmiddels weet ik dat het wel degelijk serieus is en dat sommige zelfmoordterroristen de term ‘opgeblazen verhalen’ iets te letterlijk nemen. Met ons gezin kijken we gedurende het jaar steeds minder gezamenlijk naar tv programma’s. Laatst zaten we weliswaar allemaal beneden, maar keken we alle vier iets anders. Op de gewone tv stond Expeditie Robinson op, terwijl op de ene laptop darts en op de andere voetbal gekeken werd en ondertussen was er ook nog een kookprogramma op de pc te zien. Het kan met die moderne technieken van tegenwoordig, maar echt gezellig is het niet. Wrang genoeg keken we de dag erna de nieuwsuitzendingen over de terroristische aanslagen wel met z’n vieren.

In tegenstelling tot de rest van het jaar is in ons gezin het gezamenlijk tv kijken in de maand december een gezellige traditie geworden. Vaak kijken we dan met het bord op schoot naar tv-series zoals Kerst met Linus, Vrolijke kerst of naar de docusoap Een huis vol. Dit realityprogramma gaat over gezinnen met meer dan 10 kinderen. We vinden het alle vier interessant om te zien hoe het toegaat in zo’n groot gezin. Eén van ouders antwoordde op de vraag of zo’n groot gezin niet heel kostbaar is: “Ieder hobby kost nou eenmaal geld”. Ik vind het knap dat ze met zoveel kinderen überhaupt nog de tijd hebben om weer zwanger te worden. Ook luisteren en kijken we graag naar de gebeurtenissen in Het Glazen Huis. Vooral de ontknoping waarbij de DJ’s uit het huis mogen en het ingezamelde bedrag bekend gemaakt wordt, is zo’n moment waarop we samen voor de buis kruipen. Serious Request van 3FM hoort, net als de Top 2000, bij mijn decembergevoel. Frontman van The Scene, Thé Lau is net als Armand dit jaar overleden. Ik verwacht dat hun nummers in deze editie van de Top 2000 wel zullen stijgen.

December is en blijft toch een bijzondere maand. Ik hoop dat de aanslagen beperkt blijven tot de aanslag van de belastingdienst en dat iedereen gewoon een beetje aardig voor elkaar blijft. Het klinkt misschien allemaal wat cliché, maar zoals Thé Lau al zong: “Iedereen is van de wereld”. Ik hef in ieder geval het glas op jullie gezondheid, een mooie decembermaand en alvast een goed 2016.