De kerstkaarten generatie

NienkeTV 7 dec 2015

Een van de dingen die ik altijd zo mooi vind aan kerst, zijn de kerstkaarten. Een kaartje krijgen is al een feestje op zich. Een soort klein cadeautje met een mooie gelukswens. Iemand denkt aan jou!

Mijn ouders zijn van de kerstkaarten generatie. Zij hebben elke december weer een polonaise van kerstkaarten over de muren lopen. Een feestelijk schouwspel, heerlijk om naar te kijken.

Je hebt ze in alle vormen en maten: groot, klein, rond of vierkant. 3D of juist met uitsneden. Versiert met glitters, stempels, strikjes of stofjes. Grappig of serieus. Met mooie afbeeldingen en sierlijke letters. Het is elke keer weer een verassing wat er uit de envelop te voorschijn komt.

Er zijn altijd van die mensen die er op tijd mee beginnen. Begin december, soms nog voor de 5de, ontvangen we vaak de eerste al. En je weet, als je de eerste kaart hebt hangen, dan volgen er meer. Vanaf dat moment is het elke keer weer spannend wat er bij de post zit. Één kaartje? drie kaartjes?? vijf kaarten!! Soms ook een dag niks…

Het verbaasde ieder jaar weer hoeveel kerstkaarten we ontvingen. Soms herkende ik een naam in eerste instantie niet en vroeg ik m’n moeder hoe dat zat. Dan was het weer een verre neef van vaders kant of een kennis van vroeger. Dat zulke mensen nog aan je denken is toch bijzonder.

Al die positiviteit uit een envelop. Het is maar een kleine moeite om een kaartje te halen, schrijven en op te sturen maar voor de ontvanger kan het zo waardevol zijn. Het is toch een prachtig gebaar? Ik heb het wel eens gedaan, kerstkaarten opsturen, maar toen kreeg ik nog niet eens van de helft wat terug.

Ik ben van de social media generatie en krijg appjes met kerstmutsen en rendieren. Net als met oud en nieuw, wanneer zoals gewoonlijk om 12 uur het netwerk weer plat ligt door van die mensen die hun liefde naar je toe willen appen en perse om 12 uur jou een gelukkig nieuw jaar willen wensen.

Van mij hoef je niks te verwachten, geen kaartje én geen appje. Ik hoef als het goed de laatste dag van het jaar niet te bewijzen dat ik aan je denk via een gekopieerd appje dat persoonlijk moet lijken. Ik sta om 12 uur te feesten en te dansen en zal aan je denken zoals ik altijd doe!