Blunder Miss Universe 2015 komt door slecht design

robinkerkhof 24 dec 2015

Het stond in alle kranten, op alle nieuwswebsites en online ging het viral: De presentator van de Miss Universe 2015, Steve Harvey, roept per ongeluk de verkeerde miss uit tot winnaar.

Steve is man genoeg om de volledige schuld op zich te nemen en vanzelfsprekend ligt de fout ook voor 99% bij hem. Echter ik vind dat de organisatie ook iets valt te verwijten, om twee redenen:
• vanwege een slecht ontworpen kaart met de winnaar
• door een slordige lezer in te huren voor de presentatie

Heeft u die kaart gezien waar Steve Harvey zijn informatie vandaan moest halen? Alleen de naam van de kaart is al verwarrend: ‘Miss Universe 2015 Elminination Card – Show Finals 3 to 1′. Daar word je niet veel wijzer van.

Er is echter meer. Het gebruik van de terminologie 2nd Runner Up en 1st Runner Up heeft naar mijn mening absoluut bijgedragen aan de foute lezing. Steve las in zijn hoofd: ‘1st … Colombia’. De twee belangrijke woorden die daar tussen staan, heeft hij waarschijnlijk niet eens gezien. En dan nog iets. Rechts op de kaart staat in grote letters wel ‘MISS UNIVERSE 2015′ maar de cruciale informatie ‘Phillipines’ daaronder staat weer in kleine letters. Een slordige lezer zal daar gemakkelijk overheen lezen.

Ik hoor u al protesteren: “Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar Steve Harvey neemt ruim de tijd om de kaart te lezen. Er zitten immers maar liefst 13 seconden tussen zijn woorden ‘Miss Universe 2015 is …’ en ‘Colombia’.”

Daar stel ik tegenover dat hij waarschijnlijk in 3 seconden de kaart heeft gescand en vervolgens 10 seconden in zijn neus heeft staan vreten om de spanning op te bouwen. Hij is nu eenmaal geen beroepslezer, maar een komiek en ook nog eentje met een vreselijk slordig taalgebruik. Dat bewijst zijn tweet na afloop van de show waarin hij nogmaals zijn excuses aanbied. Hij slaagt erin om binnen 140 tekens zowel ‘Phillipines’ als ‘Colombia’ verkeerd te spellen.

Hij bedoelt het goed, maar toch gaat het keer op keer mis. De arme man! Mijn punt is: de organisatie had kunnen voorzien dat Steve Harvey de kaart slecht zou lezen. Men had daarom de kaart anders moeten ontwerpen zodat de fout niet had kunnen gebeuren.