BLOEDZUIGERS

Fons Nijpels 8 dec 2015

In de METRO verscheen een column waarin het doneren van bloed werd aanbevolen. Prachtig, en de column werd dan ook terecht beloond.
Zelf gaf ik iets van 45 jaar geheel vrijwillig en voor nop 2 x per jaar mijn bloed, ook al kostte dat heel wat tijd, en het is zelfs gebeurd dat ik er midden in de nacht voor mijn bed werd uitgehaald. Alles met liefde en graag gedaan.

De organisatie van het bloeddoneren was in handen van de Bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis totdat ook deze organisatie werd ‘gemoderniseerd’ en werd omgedoopt tot ‘Sanquin’, een weliswaar modieuze, maar nauwelijks het grote publiek aansprekende naam. Ze houden zich bezig met alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de bloedtransfusies, en brachten allerlei producten op de markt waarvan de grondstof door de vrijwillige donoren werd aangeleverd. Voor de eindproducten moet echter wel commercieel worden afgerekend.

Op zeker moment kwam de organisatie negatief in het nieuws: homo’s werd gediscrimineerd, en later ook omdat de directie werd voorzien van wel erg hoge salarissen, die in strijd waren met het achterliggende gedachtengoed.

Ik reageerde op de betreffende column met het oprakelen van deze geschiedenis. Waarop Sanquin weer reageerde met een propagandistisch praatje over hoe weldadig de organisatie wel bezig is, waaruit vooral kon worden afgeleid dat ze ook marketing bedrijven daar. Maar niemand had de kwaliteit van de eindproducten ter discussie gesteld, dus die reactie viel onder de noemer van open deuren intrappen. Na mijn reactie dat het ging over de hoge directiesalarissen, en ik informeerde naar de tegenwoordige hoogte daarvan, werd niets meer vernomen. Dus blijkbaar hebben ze nog steeds iets te verbergen.

Ik vind dat liefdadige organisaties goed en professioneel geleid dienen te worden, maar dat dat geen reden oplevert voor hoge salarissen aan de top. Die dienen zich te schikken naar het karakter van de organisatie, en anders maar elders blijven of gaan werken. Of je moet er voor kiezen geheel op de commerciele toer te gaan, en dus ook donoren marktconform gaan belonen voor hun inspanning. Ik ben daar overigens ook tegen en pleit voor het behoud van het goedgeefse karakter van dergelijke organisaties. En daarbij hoort dus een directeursalaris van pakweg een 25.000 euro per jaar. Al het meerdere is ongepaste bloedzuigerij!