Beste Muzikant, wat heb je het toch slecht.

Beste muzikant,

Wat heb je het toch slecht. Wie voor zijn passie kiest hoeft nooit meer te werken. En jij wil leven van je passie. Niemand kan tenslotte zonder muziek.
De radio staat dagelijks aan en elk jaar stemmen we driftig op al die mooie liedjes die ons terug laten gaan in de tijd of met een zweem van nostalgie ons leven kleuren, in de hoop dat ze de Top 2000 halen.
Dan zou je denken dat je werk dermate op waarde wordt geschat dat jij het op zijn minst weet te rooien.

Hoe fijn zou het zijn als je je parttime baan in de muziekwinkel op kon zeggen, geen gitaarles meer hoeft te geven en je buurjochie blij kan maken dat hij je krantenwijk mag overnemen.
Maar zonder dikke hit en zolang je niet bij ‘the top of the bill’ behoort, balanceer je ergens op de grens van passie en armoede en is het artiestendom ‘A Long Road To Home’.
Dus ben je allang blij als je eens optreed voor 5 tientjes per optreden de man, net dat ene extraatje. Weer een bijdrage voor die vette Marshall versterker. En dan mag je blij zijn want eigenlijk is er geen budget voor muziek volgens de kroegeigenaar.
“Het is toch hobby. Iemand die in het weekend op zijn mountainbike crosst krijgt toch ook niet betaald…”
Je wordt gevraagd voor een festival om met je band act de presence te geven. “Er komt een groot podium, P.A. en er is een geluidsman. Of die normaal betaald krijgen? Ja uiteraard, anders komen ze niet. Maar door de kosten kunnen we je band maximaal €100,- bieden. Je staat wel voor 1000 man.”
Dat is een barbecue organiseren en tegen de slager zeggen: “we hebben geen budget voor vlees dus we willen alles voor een achtste van de prijs”. €100,- gedeeld door 4 bandleden is dat toch weer €25,- voor de Marshall.

Je betaalt een smak geld voor een studio en ga je je eerste CD opnemen
Je liedje wordt gestreamd, levert nu toch iets op. Maar omdat menigeen vindt dat ‘die artiesten’ al genoeg verdienen wordt je CD gekopiëerd, illegaal doorverkocht en gedownload.
“Bakker, je hebt genoeg verdiend en ik ben niet bereid om mee te betalen aan je auto dus ik neem die broden vandaag gratis mee.” #niettegendebakker…

Natuurlijk heb je overwogen om je droom op te geven voor een cariére. Dan kun je die versterker en nog veel meer wel betalen.
Maar die passie is nog even levendig. Dus je stelt je buurjongen teleur, houd je je studenten nog even bezig en verkoop je de Marshall aan dat meisje dat hoopt dat ze het helemaal gaat maken.
Je glimlacht en denkt: “beste muzikant, wat heb je het slecht.”