Belg in Nederland: Carnaval de Breda

Gerto 17 dec 2015

CARNAVAL DE BREDA

Carnaval in Breda, het staat voor mij ook symbool als het enigste weekend van het jaar waar je ongestoord vrouwen kan zoenen zonder dat je er een mep in je gezicht voor terug krijgt. Word althans gezegd.

Ik ben in België niet opgegroeid met een echte carnavalstraditie zoals in Nederland. Sterker nog, de eerste jaren ben ik carnaval in Breda gewoon ontvlucht. Ik ben niet vies van een feestje, maar 4 dagen lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bier hijsen, dat was voor mij zelfs een beetje te veel van het goede.

Na mijn derde jaar in Breda heb ik dan toch maar eens een eerste poging gewaagd om me verkleed als “Johny from the ‘90”s” in het feestgedruis te mengen. Dat betekent: op vrijdagavond carnaval vieren om op zaterdag met een kater wakker te worden met het besef hoe die 100.000 andere Bredanaars zich nu zouden voelen. En dan moeten ze nog 3 dagen, denk ik hoofdschuddend. Nee hoor, 1 avondje was voor mij meer dan voldoende.

De jaren volgden en 1 nachtje werd nog een nachtje en een dag. Het 5de jaar kwam ik al toe aan 2 nachten en drie dagen en dit jaar heb ik zelfs de volle 4 dagen rond gemaakt. Wat was ik trots op mezelf. Ik voelde me weer al een stukje meer Bredanaar. Het was alsof je jaren hebt getraind voor een marathon die je eindelijk hebt kunnen uitlopen.

En wat was het toch een mooie avond die keer dat ik in cafe ‘het Zwarte Schaap’ een filmcrew van Omroep Brabant spotte. Deze aandachtsgeile Belg stond daar maar uren te dansen voor het oog van de filmploeg in de hoop toch maar even in beeld te komen voor de sfeerreportage de dag erop. Uiteindelijk was de filmploeg me zo beu dat ze besloten om even met me naar buiten te wandelen voor een kort interview.

Cameralicht aan, microfoon onder mijn neus en ik maar aan het lallen hoe gezellig het was. Plots werd ik afgeleid door de camera-en geluidsman die het aan het uitproesten waren en ook nog eens liters bier naar binnen goten. Amai, lekker professioneel is dat, dacht ik. De hilariteit was natuurlijk compleet toen ik eindelijk door had dat deze gasten gewoon ‘verkleed’ waren als filmploeg en mij mooi om de tuin hadden geleid. We hebben er die avond nog heerlijk mee kunnen lachen.

Ik ben benieuwd welke mooie avonturen ik volgend jaar weer ga meemaken. 4 dagen wel te verstaan.