Al is het een paarse piet…

Sanne Boon 3 dec 2015

In de wereld waarin wij leven worden bijna dagelijks aanslagen gepleegd. In de wereld waarin wij leven moeten duizenden hun land uit vluchten. In deze wereld sterven er nog steeds elke dag mensen door hongersnood of waterschaarste. En in diezelfde wereld maakt een relatief kleine groep mensen zich nog dagelijks druk over over de kleur van een fictief ventje die eens per jaar een cadeautje in je schoen komt stoppen. Best wel belachelijk als je er zo over nadenkt.
Nu de avond van de goedheiligman steeds dichterbij komt, laait de discussie steeds meer op. Overal op social media maken mensen zich kwaad over het afgenomen worden van hun cultuur en tradities. Discussies over slavernij en racisme nemen alle mogelijke vormen aan en ik raak toch écht even de draad kwijt…
Was het niet de bedoeling dat we 5 december iets gingen vieren? En vooral dat we onze kinderen overspoelen met fijne cadeautjes, omdat ze het hele jaar lief zijn geweest? Ik vraag me toch af: wat heeft dat in godsnaam met zwart te maken? Of met roze, geel, of met paars for that matter.
Kunnen we niet beter besluiten te stoppen met ons aan te stellen over gekke tradities, zoals een man met een lange witte baard en zijn vriendjes die samen de schoorstenen in springen?
Tradities zijn mooi en cultuur moet zeker behouden worden, maar leert de wereld waarin we nu leven ons juist niet dat cultuur en tradities overal betekenis hebben? En dus ook overal verschillend zijn. En dat het respecteren van elkaars culturele verschillen de enige manier is om te kunnen blijven genieten van al het goede, zoals de goedheiligman.
Als ik het kon wensen, dan wenste ik dat de Sint dit jaar een mooie wereld meeneemt voor iedereen. Maar als dat niet lukt, dan hoop ik dat we allemaal even nadenken over hoe fijn het is dat we dit feest nog steeds kunnen en mogen vieren. En ons daarbij te beseffen dat geen enkele roze of gele piet dat ooit zal veranderen. Al is het een paarse piet, wij hebben het zo slecht nog niet.