Afkoopsommetje

Mark Aretz 20 dec 2015

Het is zo ver. “The special one” was toch niet meer zo speciaal als dat hij zelf beweerde en is door zijn puissant rijke werkgever, na goed overleg overigens want zo gaat dat altijd, op straat gezet.
Even voor de duidelijkheid voor de niet voetbalkenners onder ons, Jose Mourinho, nu ex-voetbaltrainer van FC Chelsea uit London, een van de meeste succesvolle voetbaltrainers aller tijden, kan de feestdagen gewoon thuis doorbrengen, met vrouw en kinderen maar zonder bal. Hij kan nu zijn enorme afkoopsom onder de kerstboom gaan tellen. Nu twijfel ik er aan of hij dat in een dag gaat redden, dat tellen van zijn centen, want volgens wel ingelichten bronnen is de afkoopsom een kleine 55 miljoen euro. Deze, door zichzelf als beste van de wereld benoemde trainer, is bij elke club waar hij ooit hoofdtrainer was altijd enorm succesvol geweest maar ook altijd ontslagen. Er zit dus naast zijn succes ook lijn in zijn afscheid en de daar bijbehorende afkoopsommen bij een club. Tja, hoe komt splinter door de, tot nu toe veel te warme, winter?
Bizarre bedragen die rondgaan in een steeds maar bizarder wordende sport die word beheerst door corruptie bij de wereldvoetbalbond tot investeringen van een niet op tijd betalende bel-chinees in Den Haag of vage investeringsmaatschappijen uit Malta met contacten in Enschede. Nu we toch in Enschede zijn aangekomen noemen we maar even voetbalclub FC Twente dat staat op het punt van faillissement en een schuld heeft van een kleine 40 miljoen euro. De gemeente heeft aangegeven dat zij financieel zal bijspringen en is druk bezig met een constructie om het stadion te kopen, daarna weer te verkopen, dan te huren, te verbouwen, af te breken en weer op te zetten om maar binnen de Europese wetgeving te blijven en om zo deze noodlijdende club te behouden voor het voetbal. Is er nou niet een wethoudertje in Enschede die achter het telefoonnummer van Jose Mourinho kan komen om deze man even te bellen met de simpele vraag of hij niet zijn voetbal kennis en een significant deel van zijn recente afkoopsom in FC Twente wil steken? De club uit Enschede haalt zo een trainer binnen die op het bedenkelijke niveau waar de club zich nu bevind nog alles te bewijzen heeft en een geldschieter tegelijk. Zo ingewikkeld hoeft dat voetbal toch eigenlijk niet te zijn?