You may say I’m a dreamer

Sylvia Peters 23 nov 2015

‘You may say I’m a dreamer’ en dat ben ik misschien ook. Maar zoals John Lennon ooit zei: ‘I am not the only one’. Met mij, zijn er miljoenen mensen die graag willen leven in een vreedzame wereld. Mensen zoals jij, die beseffen wat het leven hen waard is en die de mooie dingen in het leven plaatsen boven een geloof, een ras of overtuiging. Mensen die genieten van natuur, familie, vrienden en dagelijkse pleziertjes. Die proberen om dingen positief te benaderen. Soms is dat moeilijk, zeker als je zoveel ellende ziet.

Toch gebeuren er nog dagelijks positieve dingen en daar moeten we ons aan vasthouden. Blijf positief denken. Laat jezelf niet meenemen in de neerwaartse spiraal die gecreëerd wordt door een groep dwazen. Geef deze figuren niet de overwinning door in de ‘spiraal van de haat’ te stappen. Kijk om je heen en pik de positieve dingen eruit. Dat kunnen dingen in je eigen omgeving zijn, maar ook verder weg. Kijk naar Parijs. Niet naar de aanslagplegers, maar kijk naar de verbroedering die na een aanslag verschijnt. Mensen die spontaan muziek gaan maken om elkaar en de nabestaanden te steunen. Kijk naar een moslim die geblinddoekt op een drukke winkelstraat staat en die vraagt om vertrouwen en een knuffel. Geniet hier van de positieve reacties. Zie de grappige filmpjes en foto’s die mensen plaatsen op Facebook om elkaar op te vrolijken, dat is pas sociale media. Maak er geen asociale media van, door hatelijke opmerkingen te plaatsen. Erger je niet aan de televisieprogramma’s waar mensen met verschillende overtuigingen met elkaar in gesprek gaan. Ze praten… dat is op zich al een positieve stap.

Net zoals het beeld van Obama en Poetin, een ongedwongen gesprek in de lobby van een hotel. Dat is positiever dan al die staatsbezoeken, waar de gesprekken vervormd worden door macht en geld. Waardeer de statements van moslims, als zij zeggen: ‘#niet mijn islam’. Ook dit is een moedige stap.

Haat, geweld en extremisme zijn negatieve waarden, voor iedereen en overal. Je ziet ook dat in de landen waar dit veelvuldig voorkomt, mensen er niet vrolijker op worden. Sommigen zouden dit beeld ook graag in Europa zien, maar wij niet. Dus laten we ons hiertegen verzetten, door positief te blijven denken. Geef extremisme geen kans, in welke vorm dan ook. Samen zijn we sterk, sterker dan welke groepering dan ook.