Wat moet ik vinden?

De meningen over de aanslagen in Parijs vliegen je op Facebook om de oren. Ondanks dat ik al deze meningen eigenlijk niet wil lezen, doe ik het vaak toch. De verleiding is te groot om het bericht van Jan te lezen die zegt dat alle vluchtelingen dood moeten. Of Petra die zegt: " zie je wel! tenminste 1 van de terroristen is als vluchteling binnen gekomen". En dan heb je nog Kees die zegt dat de Islam in zijn geheel het probleem is. Soms heb ik de neiging om iets terug te schrijven. Om aan Jan te vertellen dat het Syrische gezin dat op dit moment onze grens bereikt hele lieve/goede mensen zijn en dat we ze moeten helpen. Toch schrijf ik het niet, want ik bereik er niks mee. Ik zal Jan waarschijnlijk niet kunnen overtuigen en voor mijzelf werkt het al helemaal niet bevredigend want ik kom dan waarschijnlijk in een eindeloze discussie terecht. En eerlijk is eerlijk, ik weet eigenlijk niet wat de waarheid is.

Ik zie het leed van de vluchtelingen, ik snap dat ze weg moeten. Ik zie het leed van de moslims hier in Nederland die lijden onder het feit dat IS hun geloof misbruikt. En misschien ben ik het niet met Jan zijn uitspraak eens, ik begrijp dat hij boos is. Gisteren zei een docent dat hij kan begrijpen dat het Midden-Oosten boos is op het westen vanwege onze inmenging. Ik kan mij dat eigenlijk ook wel voorstellen (dat ze boos zijn). Ik begrijp Petra ook want waarschijnlijk is ze gewoon bang.

Kortom, is er wel een waarheid?

Herken je dit? Je wil een mening vormen over de kwestie maar je merkt ook dat je niet genoeg van alle betrokken kwesties (vluchtelingen,Islam,oorlogen in het Midden-Oosten, IS/ontstaan van IS, overheidsbeslissingen/ Europa, Amerika, Rusland etc) afweet? En daarnaast zijn er zoveel meningen van anderen dat je door het bomen het bos niet meer ziet? Natuurlijk, door mijn opvoeding, opleiding en andere omgevingsfactoren neig ik naar links of naar rechts (of in welk hokje je het ook wil stoppen). Maar ik durf oprecht geen harde uitspraken te doen. Simpelweg omdat ik ze waarschijnlijk helemaal niet goed kan onderbouwen. Mijn grootste dilemma is misschien wel op dit moment : wat moet ik vinden? En klopt dit?

(namen zijn fictief)