Vrijdag de dertiende

Wat leek het een leuke week te worden: een extra vakantiedag (11 november), de rode duivels spelen een match tegen Italië, de Sint doet zijn intrede in Antwerpen… Maar deze leuke week eindigt in gruwel.

Wapenstilstand viert zijn 97ste verjaardag, twee dagen later is het herdenken van gruwel en het vieren van vrede een parodie op de werkelijkheid geworden. Parijs, ‘de stad van de liefde’ blijft zijn rode kleur behouden, maar dit keer door het bloedvergieten dat op vrijdag de dertiende plaatsvond. Onschuldige mensen worden neergeknald, overlevenden worden getraumatiseerd en verliezen het vertrouwen in de mensheid, paniek heerst. Het doel is bereikt voor de Jihadisten.

Nu nog het doel van de extreem rechtse politici: ‘laten we deze aanslag misbruiken om onze groep aanhangers te versterken, om de vluchtelingen -die hier natuurlijk alles mee te maken hebben- uit het land te bannen’. Weet u dan niet dat vluchtelingen vluchten voor het extremisme dat in hun land schering en inslag is? Philip Dewinter duidelijk niet, hij doet dezer dagen uitspraken als: ‘Wie de Koran zaait, zal de Jihad oogsten!’. Ik wens mijn energie niet te verspillen aan de kinderachtige schrijfstijl, de titel die op niets slaat, de onterechte beschuldigingen en het uiten van een bekrompen gedachtegoed, ik wil enkel aandacht besteden aan de extremistische manier waarmee men over het terrorisme praat.

Het tegendeel bewijzen, moet ons doel worden. De grenzen sluiten is de Jihad onomwonden laten weten dat zij winnen, dat paniek heerst en we ons willen aanpassen aan hun dictaat van terreur. De boodschap is mens te blijven, je in deze tijden niet miraculeus te laten ombouwen tot monster of bekrompen zwartdenker. Misschien ben ik wel een veel te jonge studente, die nog te weinig wereldkennis heeft verworven in haar 20 levensjaren, maar één ding weet ik zeker: door het sluiten van de grenzen en daarmee het straffen van onschuldige vluchtelingen en nageaapte reacties op social media uit extreem rechtse hoek zal het terrorisme enkel en alleen hun doel bereiken.